Låt oss veta vad du tycker

Elflugan

- En lysande idé som var nära att slockna.

Bild på Elflugan

En bit in på 90-talet skapade formgivarna Marie Lundgren-Carlgren och Kina Strandberg en första modell av en helt unik ljusarmatur – Elflugan®. 1997 ställdes Elflugan ut på Formex, Sveriges största inrednings- och designmässa.

Samma år registrerade Marie och Kina sin produktdesign i Svensk Forms nyhetsregister för konstverk och design. Svensk Forms opinionsnämnd prövade och fann att Elflugan var ett uttryck av ”tydlig konstnärlig särprägel och individualitet och därför har sådan verkshöjd att den åtnjuter upphovsrättsligt skydd”. Förutom det upphovsrättsliga skyddet lyckades företaget också varumärkesskydda namnet – Elflugan.

Det minimalistiska formspråket gick hem i stugorna och Elflugan blev snabbt en succé. Försäljningen gick strålande.

Ibland förlorar man fast man vinner.

På en mässa i Danmark, samma år som produktionsstarten, upptäckte Marie och Kina en monter full med kopior av Elflugan. Ett par konkurrenter hade börjat tillverka och sälja efterbildningar av deras ljusarmatur till ett betydligt lägre pris. Försäljningen av originalet rasade samtidigt som ett av företagen hann sälja sin kopia i drygt 16 000 exemplar innan ett avtal om säljstopp upprättades mellan parterna.

”Det ska inte löna sig att stjäla och det ska kosta att kopiera. Vår design är vår. Det handlar inte i första hand om pengar utan att det ska vara självklart att man som formgivare har ett skydd.”
Marie Lundgren-Carlgren

Marie och Kina inledde en segdragen och svårbedömd rättsprocess mot båda företagen. Det företag som fortsatte sälja sin kopia av Elflugan tog de till marknadsdomstolen. 2001 föll domen till Marie och Kinas fördel. Dessvärre försätts motpartens bolag i konkurs, så även om de vann fick de stå för sina omfattande rättegångskostnader själva.

Formgivarduon gick vidare till Varbergs tingsrätt och startade en process mot det andra företaget om intrång i upphovsrätten och skadestånd för intrånget. 2006 tilldömde rätten dem drygt två miljoner kronor i utebliven royalty och skadestånd för upphovsbrott. En nästan tioårig upphovsrättslig process tog slut.

Vad kan man göra för att inte hamna i en liknande situation?

Det är alltid lätt att vara efterklok men det finns heller ingen anledning att andra idérika företagare ska behöva hamna i samma situation. Här kommer några tips:

  • När du har en idé till en ny produkt, ta hjälp av PRV och kontrollera om det redan finns en likadan eller liknande produkt på marknaden så att du inte lägger ned tid och pengar i onödan.
  • Om en produkt har en unik design kan man ansöka om designregistrering. Med stöd av designregistreringen är det lättare att snabbt stoppa import av kopior från andra länder. Genom tullens insatser når inte kopiorna grossisterna och får inte en så stor och snabb spridning.
  • Om det gäller snarlika namn som konkurrenter ofta ger sina plagiat kan man med ett registrerat varumärke ta upp kampen i domstol. I kombination med en designregistrering ökar förutsättningarna att gå vinnande ur en strid om rättigheter.
  • Det kommer alltid att finnas företag som inte har respekt för andras rättigheter. Därför kan det vara bra att bevaka de rättigheter man har. PRV eller andra privata aktörer kan hjälpa dig att lägga upp en bevakningsprofil som passar dina behov.
Skip Navigation Links.

Informationsmaterial

Ladda gärna ned våra broschyrer och informationsblad. Här finns allt samlat på samma ställe.
Informationsmaterial

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du kan inte få svar från oss genom den här funktionen. Berätta gärna för oss vilken information du saknade på sidan så hjälper du oss att förbättra prv.se Textfältet nedan får inte vara tomt. Har du en fråga du vill ha svar på? "Kontakta oss"
Patent- och registreringsverket | prv@prv.se | 08-782 28 00