Låt oss veta vad du tycker

Piratkopiering

FingeravtryckDe immateriella rättigheterna, såsom design, patent, upphovsrätt och varumärken, syftar bland annat till att främja nyskapande och annan innovativ verksamhet. När det gäller varumärken fyller dessa även en garantifunktion. I dagens samhälle ökar nämligen utbudet av varor och tjänster, medan dessa uppvisar allt mindre skillnader vad gäller kvalitet och andra egenskaper. Varumärket blir därför ett allt mer viktigt och värdefullt medel för att övertyga konsumenterna om att välja en specifik vara eller tjänst. Den hårda konkurrensen och risken för negativ publicitet fungerar även som ett starkt incitament för att producenter och andra varumärkesinnehavare ska tillhandahålla säkra varor av hög kvalitet. På så vis ges även konsumenterna en viss garanti om att varor eller tjänster från samma kommersiella ursprung uppfyller säkerhetskrav och upprätthåller en viss kvalitet.

Intrång och handel med piratkopierade varor

För att uppfinnare och andra innovatörer ska investera och försöka förverkliga sina idéer krävs att dessa kan få täckning för sina utvecklings- och investeringskostnader. Så snart någon har skapat en framgångsrik produkt dyker tyvärr även piratkopior upp på marknaden. Genom att undvika utvecklingskostnaderna kan oseriösa aktörer dra otillbörlig fördel av skaparens investeringar och försvåra innovatörens möjligheter att få täckning för sina kostnader. På så vis leder handeln med piratkopierade varor till att nyskapande och annan innovativ verksamhet motverkas.

Vanligtvis förknippas piratkopierade varor med modeartiklar, såsom solglasögon och kläder, eller olika upphovsrättsligt skyddade alster, såsom filmer och musik. Förfalskningar förekommer dock över hela världen och inom samtliga branscher. Listan kan göras oändligt lång, men innefattar varor såsom skrivare, läkemedel, bildelar, livsmedel och leksaker.

För konsumenten kan piratkopierade varor verka billiga och bra, men verkligheten är ofta en helt annan. Varorna kostar ofta lika mycket som originalen. Vanligen är de emellertid tillverkade i material av undermålig kvalitet och uppfyller sällan grundläggande säkerhetskrav. Att använda sådana varor kan därför vara direkt livsfarligt. När det gäller läkemedel och livsmedel är riskerna med förfalskningar uppenbara. Läkemedlet kan vara verkningslöst och såväl läkemedel som livsmedel kan innehålla farliga substanser. Även andra varor kan dock vara farliga för konsumenter. En teddybjörn tillverkad av giftigt material eller med lösa delar kan exempelvis vara farlig för både barn och miljö. Vidare kan en undermålig karbinhake få ödesdigra konsekvenser för en bergsklättrare. För mer information om förfalskade läkemedel rekommenderas du att besöka Läkemedelsverkets webbplats.

Handeln och tillverkningen av piratkopierade varor kontrolleras dessutom ofta av kriminella grupper, vilka använder handeln för att bland annat tvätta pengar. Vanligen tillverkas varorna även under vidriga arbetsförhållanden, som inte sällan innefattar barnarbete. Utöver de uppenbara riskerna med piratkopierade varor kan handel med dessa även leda till att seriösa företag slås ut och att arbetstillfällen går förlorade.

För att undvika dessa och andra negativa konsekvenser är det därför viktigt att ta avstånd från handeln med piratkopierade och andra intrångsgörande varor.

Mer information

Nationellt nätverk mot piratkopiering
www.lakemedelsverket.se
www.crimemedicine.com (Läkemedelsverkets informationskampanj)
www.innovaccess.eu (EU:s webbplats om hur företag kan använda immaterialrätten och skydda sig mot piratkopiering.) 

PRV-skolan

Skip Navigation Links.

Informationsmaterial

Ladda gärna ned våra broschyrer och informationsblad. Här finns allt samlat på samma ställe.
Informationsmaterial

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du kan inte få svar från oss genom den här funktionen. Berätta gärna för oss vilken information du saknade på sidan så hjälper du oss att förbättra prv.se Textfältet nedan får inte vara tomt. Har du en fråga du vill ha svar på? "Kontakta oss"
Patent- och registreringsverket | prv@prv.se | 08-782 28 00