Låt oss veta vad du tycker

Patent i Sverige och utomlands

Patentskyddet är territoriellt – ett svenskt patent gäller bara i Sverige. Du måste själv ansöka om att få patent även i andra länder.

Det finns olika vägar att gå när du vill skydda din uppfinning med ett patent. Är uppfinningen främst avsedd för den svenska marknaden kan det räcka med ett svenskt patent. Var då medveten om att vem som helst får rätt att tillverka, sälja eller använda din uppfinning utomlands.

Ditt behov av utlandspatentering beror bland annat på uppfinningen, om det finns exportmarknader för den och om du ska behålla patentet själv eller har tänkt sälja det vidare.

Har du sökt ett svenskt patent kan du inom 12 månader söka patent utomlands, se länken om prioritet nedan.

Ett alternativ är att investera i en internationell eller europeisk ansökan direkt utan att gå vägen via en nationell svensk ansökan. Det kan vara fördelaktigt om du till exempel är säker på att din uppfinning är ny och att marknaden för uppfinningen primärt inte finns i Sverige. En internationell ansökan (PCT-ansökan) kan leda till ett skydd i cirka 140 länder, inklusive Sverige. Med hjälp av en europeisk ansökan (EPC-ansökan) kan du få skydd i drygt 30 länder i Europa, Sverige inräknat.

 

Ett annat alternativ är att skicka in separata patentansökningar direkt till de enskilda länder där du vill ha patent. Det är en bra väg om du vet att din marknad finns i vissa, relativt få, länder. Det är ändå bra att jämföra den totala kostnaden med en internationell ansökan.

Konsultera gärna en sakkunnig som kan ge dig assistans och råd om vilken ansökningsväg som är lämpligast i just ditt fall.

Mer information

Svensk patentansökan
Internationell patentansökan, PCT
Europeisk patentansökan
Utländsk nationell patentansökan
Vägledning vid val av ombud
Prioritet

Skip Navigation Links.

Svensk Patentdatabas

Svensk Patentdatabas är en kostnadsfri söktjänst som innehåller svenska patent. 
Svensk Patentdatabas

Ansöka elektroniskt

Lämna in din ansökan direkt via vår webbaserade e-tjänst. 
Svensk Patentansökan

Konsulttjänster

Vi hjälper dig att undersöka dina möjligheter.
PRV InterPat - konsulttjänster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du kan inte få svar från oss genom den här funktionen. Berätta gärna för oss vilken information du saknade på sidan så hjälper du oss att förbättra prv.se Textfältet nedan får inte vara tomt. Har du en fråga du vill ha svar på? "Kontakta oss"
Patent- och registreringsverket | prv@prv.se | 08-782 28 00