Låt oss veta vad du tycker

Skapa ett nytt efternamn

Om du vill byta till ett helt nytt efternamn måste du göra en ansökan till oss på PRV. Har du en gång bytt efternamn efter en sådan ansökan måste du kunna visa särskilda skäl för att få byta ditt namn på nytt.

Din ansökan om nybildat efternamn prövas

När din ansökan kommer in till oss kontrollerar vi först att den är rätt ifylld och undertecknad. Därefter prövar vi ditt/dina efternamnförslag i den ordning det/de står i ansökan. Om inte ditt första alternativ kan godkännas kanske ditt andra eller tredje alternativ godkänns och kungörs. Därför är det viktigt att du kan tänka dig heta alla namnförslag. Om inget av dina alternativ kan godkännas får du kostnadsfritt komma med nya förslag.

E-tjänst för efternamnsförslag

Vill du byta efternamn men har svårt att hitta ett som passar kan du använda vår e-tjänst för efternamnsförslag som underlättar för dig i valet av ditt nya efternamn. Genom att välja förled och slutled i namnet styr du själv över sammansättningen av ditt tilltänkta namn. Dina val sätts samman till en lista över namnförslag där du fritt kan välja de alternativ som känns bäst för dig.
E-tjänster

Hitta på eget efternamn

Du kan naturligtvis själv hitta på ett nytt efternamn. Ett nytt efternamn ska uppfylla vissa krav.
Krav på ditt personnamn

Skip Navigation Links.

Namnansökan en e-tjänst

Namnansökan är vår nya e-tjänst som underlättar och gör det smidigare för dig som är ensamsökande att ansöka om namnändring.
Namnansökan

Går du i giftastankar?

Tänk på att ansöka om nybildat efternamn i god tid.
Skapa nytt efternamn
Tid till besked

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du kan inte få svar från oss genom den här funktionen. Berätta gärna för oss vilken information du saknade på sidan så hjälper du oss att förbättra prv.se Textfältet nedan får inte vara tomt. Har du en fråga du vill ha svar på? "Kontakta oss"
Patent- och registreringsverket | prv@prv.se | 08-782 28 00