Evenpresso – ger den ultimata koppen kaffe
Marcus Magnussons tog sin kaffeidé till ett patent med minimala resurser tack vare 3D-printern i vardagsrummet. Han är ett exempel på hur den nya tekniken öppnar för en helt ny grupp av innovatörer.
När man gör en espresso pressas först det malda kaffet till en puck som vattnet ska pressas igenom. För grovt malet kaffe låter vattnet passera espressofiltret för snabbt, vilket ger en blaskig dryck. För finmalet kaffe har vattnet svårt att passera igenom, vilket kan ge ett bittert kaffe. För att få till en perfekt puck till en manuell espressomaskin måste man dessutom väga in malningen av bönorna, hur färska kaffebönorna är, liksom hur de fördelats i filtret, trycket vid packningen och mängden kaffe. Det är en svår balansgång som baristor finslipar med erfarenhet.
Marcus Magnusson i Stockholm har patenterat en uppfinning som förenklar hela processen och gör två moment på en gång:
– Målet är att framställa den perfekta pucken varje gång så att inte kvaliteten varierar från kopp till kopp.
Kunde det förenklas?
Idén föddes när han precis i början av covid-epidemin beslutat sig för att börja sälja exklusiv espresso från en kaffevagn.
– Jag gick UF-gymnasium och har alltid tänkt att jag skulle ha ett eget företag. Det blev ingen kaffevagn. Men däremot började jag fundera på hur man kunde förenkla processen för att tillverka den perfekta kaffepucken. Det kändes som att processen var onödigt komplicerad.
När han läste Maskinteknik vid Uppsala universitet fick de lära sig göra cad-ritningar. Samtidigt som han plöjde youtube-filmer där baristor utvärderade andras verktyg började han skissa nätterna igenom i programmet Solidworks på en lösning som kunde ge det perfekta resultatet.
– Först tog jag fram två verktyg som jag demonstrerade för min familj. Efter det kom jag på idén att slå ihop dem till ett som både fördelar och pressar. Så föddes idén till Evenpresso-verktyget, berättar han.
Gjorde nyhetsgranskning
Han sökte ett stipendium hos Solidworks och fick tillgång till programmet gratis i ett år. Med hjälp av en 3D-printer för strax över 5000 kronor har han sedan dess gjort hundratals skisser och modeller där de bästa blivit prototyper som han kunde testa direkt.
Med hjälp av sparpengar anlitade han ett företag som gjorde en nyhetsgranskning. Snart stod det klart att hans lösning på problemet var bättre än andras, vilket han fick motivera i sin patentansökan. I början av april 2021 kom den in till PRV och fick beröm för sin tydliga utformning.
– Groth & Co har hjälpt mig med PCT-ansökan vilket ger mig till hösten 2023 att bestämma vilka ytterligare länder jag vill skydda uppfinningen i. Till dess vill jag ha en produkt klar för produktion.
Skyddat namnet
Produkten har han döpt till Evenpresso, ett namn som han har registrerat som varumärke. Nu för han samtal med samarbetspartners om nästa steg. I första steget riktar han in sig på caféer och restauranger, men tror även att det finns en marknad för privatpersoner länge fram.
– Idag beror det på vem som står i baren hur kaffet blir. Om man har min produkt får man hjälp av en jätteproffsig artificiell barista.
Foto: Marcus Magnusson. Intervjun gjordes 2022.
Testa ditt företag
I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:
PRV-skolan online för dig som vill veta mer
Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten