Låt oss veta vad du tycker

Blodvaggan

Efter att länge arbetat inom vården, både som sjuksköterska och som lärare, fick Barbro Hjalmarson en idé. Hennes idé, blodvaggan, är både noggrann och spar dyrbar tid.

Sjuksköterska med inblick

Barbro Hjalmarson föddes 1919, utbildade sig till sjuksköterska och fick med tiden stor kunskap och inblick i vårdarbete. När ett blodprov tagits är det viktigt att blodet behandlas på rätt sätt. Provröret måste vändas fram och tillbaka ett visst antal gånger för att blandas med ett ämne som förhindrar att blodet stelnar, annars kan proverna visa fel. Tidigare var det ett tidskrävande moment för sjuksköterskorna men idag är det betydligt enklare.  

 

Finns på våra svenska sjukhus

Barbro Hjalmarsons blodvaggaFör att slippa vända alla prover för hand uppfann Barbro Hjalmarson en vagga. Den drivs av batterier och vaggar blodet i rätt hastighet. Uppfinningen patenterades 1994. Med hjälp av företaget Triolab AB kunde vaggan utvecklas och idag har företaget köpt patentet. Vaggan används i stor utsträckning på våra svenska sjukhus och även till viss del i de övriga nordiska länderna.

Mer information

Patentansökan (PDF)
Se patentet i Svensk Patentdatabas

Skip Navigation Links.

Har du frågor om patent?

Vi hjälper dig som har fördjupade frågor om patent.
Kontakta oss

Svensk Patentdatabas

Svensk Patentdatabas är en kostnadsfri söktjänst som innehåller svenska patent. 
Svensk Patentdatabas

Ansöka elektroniskt

Lämna in din ansökan direkt via vår webbaserade e-tjänst. 
Svensk Patentansökan

Konsulttjänster

Vi hjälper dig att undersöka dina möjligheter.
PRV InterPat - konsulttjänster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du kan inte få svar från oss genom den här funktionen. Berätta gärna för oss vilken information du saknade på sidan så hjälper du oss att förbättra prv.se Textfältet nedan får inte vara tomt. Har du en fråga du vill ha svar på? "Kontakta oss"
Patent- och registreringsverket | prv@prv.se | 08-782 28 00