Wanja Bellander – Självhäftande servett

Wanja Bellander har ett förflutet i Svenska Uppfinnareföreningen SUF, bland annat som VD under sju år. Wanja startade företaget Binnova för att i organiserad form arbeta med att hitta innovativa lösningar som gör vardagen lite enklare och hon gör det genom att utveckla egna idéer som dyker upp i samband med vardagsproblematik.

Det har bland annat tagit sig i uttryck i den självhäftande servetten Hold It (patent och registrerat varumärke), salladssilen Cila och textilborsten Handy Dandy (registrerat varumärke).

Servetten, som försetts med en limsträng så att den hålls på plats på bröstet eller i knät, är patenterad både i Europa och i USA. Cila är en enkel och bra lösning för att få bort vätska från till exempel sallad, vindruvor eller skaldjur. Hushållssilen är ett bra exempel på en enkel produkt som skapat god lönsamhet.

Wanja hjälper även andra som vill gå vidare med sina produktidéer. Hon är bland annat aktiv i ett projekt för kvinnliga uppfinnare där man arbetar med "MentorRingar", en grupp kvinnor som är varandras mentorer och ger varandra hjälp att förverkliga sina idéer. Projektet drivs inom SUF och finansieras av Tillväxtverket.

Registrerade skydd

Patentnummer SE 468439 från år 1991:

Pappersservett avsedd att tillfälligt fästas på ett klädesplagg

Patentnummer SE 527880 från år 2004:

Flexibel skärbräda som kan vikas till skålform

Registrerat nationellt varumärke: 0343217, 0380973

Design- registreringsnummer: 76873

Uppdaterad 2023-01-24