Louise Meijer, Guru Games - om avtal

Louise Meijer är 2D-grafiker och delägare i studion Guru Games som är ett spelföretag i indiebranschen. Spelstudion har hittills utvecklat en mängd olika spel men inriktar sig idag på korta kvalitativa spel för en lite äldre målgrupp. Spelen är atmosfäriska med inslag av mörker och skräck.

Vid sidan av Louises arbete i det egna spelföretaget utför hon ofta designuppdrag för andra spelföretag och projekt. I dessa sammanhang är avtalen hon tecknar en viktig del av hennes professionella arbete.

Louise Meijer, Guru GamesAtt skriva på avtal är något som en 2D-grafiker gör hela tiden i alla samarbeten. Avtal skriver man i förebyggande syfte. En 2D-grafiker är ofta inne mycket tidigt i spelutvecklingen och får ta del av koncept på ett intensivt och innovativt stadium. I rollen som 2D-grafiker skissar man upp spelets grund och får därmed tillgång till känslig och affärskritisk information. Det handlar om att visualisera koncept och atmosfär, vilket behövs för spelutvecklingen men också för att attrahera samarbetspartners och investerare.

I dessa sammanhang är det en självklarhet i branschen att parterna tecknar sekretessavtal, NDA, Non-disclosure agreement.

Louises fem bästa tips för dig som ska skriva avtal

  1. Om någon kräver att du ska skriva på avtal på plats, gör det inte, ta tid på dig att i lugn och ro läsa igenom, och om andra skrivit på avtal med samma partner hör dig gärna för hur samarbetena gått tidigare.
  2. Läs hela avtalet - all text. Det finns en anledning till att avtalet är långt och omfattande.
  3. Se till att du förstår allt i avtalet och föreställ dig vad som är det värsta som kan hända ifall du inte kan hålla avtalet, är pengar involverade ta kontakt med jurist om du blir osäker.
  4. Skriv inte bara på ett avtal – ta en diskussion om du vill ändra på något eller förtydliga en punkt. Det kan till exempel handla om upphovsrätten eller en ekonomisk kompensation. Att bearbeta avtal är en professionell inställning som uppskattas av en seriös samarbetspart.
  5. Håll ordning på dina avtal. Behåll en egen kopia av alla avtal, i alla versioner.

Illustration: Above the mist av Louise Meijer

PRV vill bidra till att öka medvetenheten och kunskapen om immaterialrättens betydelse i spelutveckling. Därför har vi tagit fram detta kunskapspaket med intervjuer och fakta för unga spelutvecklare.