Sju tips - så känner du igen en piratkopia

Elektronik, leksaker, smink och märkeskläder är varor som ofta plagieras och säljs till attraktiva priser. Här är sju tips på hur du kan avslöja om varan du tänker köpa kanske i själva verket är en förfalskning.

Tips 1

Undersök material och detaljer. På en piratkopia är materialet ofta av sämre kvalitet än originalet. Titta noga på sömmar och etiketter. På en piratkopia är de ofta felsydda och slarviga. Kolla så att varumärket är rättstavat och att inga detaljer i logotypen saknas.

Tips 2

Kontrollera foder och fickor. Insidan ska vara lika välgjord som utsidan. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av till exempel en väska då de vanligtvis arbetar från fotografier.

Tips 3

Undersök förpackningen. Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.

Tips 4

Kontrollera var produkten är tillverkad. Kopior av skönhetsprodukter och parfym kan ge svåra allergiska reaktioner. Be den svenska distributören för varumärket genom tillverkningsnumret på förpackningen spåra om produkten är tillverkad i originalfabriken.

Tips 5

Kolla upp priset. Jämför vad varan kostar i en äkta märkesbutik. Är priset för bra för att vara sant, är det mest troligt det.

Tips 6

Be om kvitto. Tänk på att varor som säljs av privatpersoner också kan vara förfalskade. Frågan var varan är köpt och be om kvitton och eventuella garantier.

Tips 7

Kom ihåg! Du bör inte köpa kända märkesvaror som saluförs på stranden eller på gator och torg. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta betydligt mer än det smakar.

Källor

Konsument Europa: Konsument Europa