En tom coca-cola flaska i sanden på en sandstrand
Bild: pxhere

Alexander Samuelson – Coca-Cola-flaskan

År 1915 fick svensk amerikanen Alexander Samuelson patent på utformningen av Coca-Cola flaskan – en av världens mest välkända varuförpackningar.

Flaskans ursprungliga form är inspirerad av kakaobönan och var i inledningsskedet betydligt mer buktig än det slutliga utförandet. Coca-Cola-flaskan var född. Det geniala med flaskan var dess greppvänliga form, dess särpräglade utseende och att glaset inte splittrades om den tappades. Flaskan tillverkades då i blått, grönt och glasklart.

Alexander Samuelson föddes 1862 i Kungälv och dog 1934 i Indiana, USA. Innan han, tillsammans med sin tre år äldre bror, emigrerade till USA år 1883 arbetade han på Surte glasbruk. I USA började han att arbeta på ett glasbruk i Illinois. Han var duktig och ambitiös, blev direktör för glasbruket och avancerade sedan till chef för andra glasbruk.

Coca-Cola-drycken, som skapades av apotekaren J.S. Penderton, såldes i början i vanliga flaskor eller blandades direkt med kolsyrat vatten i barer. En tävling utlystes bland ett 30-tal glasbruk om att designa en flaska. Det hade kommit en uppsjö av liknande drycker på marknaden med snarlika namn och utseende som Coca-Cola, men med klart sämre innehåll. Samuelsons glasbruk vann tävlingen. Flaskans unika design var så speciell att man kände igen den även om den greppades i totalt mörker.

Källa

Borgström, Björn: Svensk skapade världens mest berömda flaskmodell, Värnamo Nyheter

Johnson, Anders: Entreprenören bakom allt, 2002