Startsida

Välj rätt skydd för din idé

Företag som skyddar sina immateriella tillgångar har ofta högre tillväxt, lönsamhet och utveckling och skapar på så vis bättre affärer än de som inte gör det.

Lär dig mer om de immaterialrättsliga skydden patent, varumärke och design.

Immaterialrätt

Det finns fyra immateriella rättigheter: upphovsrätt, patent, varumärkesskydd och designskydd. Upphovsrätten uppstår automatiskt när du skapar ett verk. De övriga tre kan du skydda hos oss på Patent- och registreringsverket, PRV.

Patent

Patent skyddar nya tekniska lösningar på problem. Skyddet ger dig ensamrätt till din uppfinning i upp till 20 år.

Mer om patent

Varumärke

Ett varumärke är ett kännetecken för en produkt eller tjänst. Det kan till exempel vara ett ord, en symbol, ett ljud eller en färg.

Mer om varumärke

Design

En designregistrering skyddar utseendet på en produkt, men inte dess funktion.

Mer om design

Upphovsrätt

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet uppstår automatiskt.

Mer om upphovsrätt
Vi erbjuder dig
Fyra personer sitter ner och pratar med varandra.

Välkommen till PRV Konsulttjänster

PRV konsulttjänster är en konsultverksamhet på PRV. Vi erbjuder ett brett utbud av söktjänster inom patent, varumärke och design – både färdiga paketlösningar och tjänster specialutformade för dina behov. Vår styrka ligger i våra erfarna patentingenjörers djupa kunskap inom olika teknikområden.

Man läser tidning på ett café.

Allt om Utgivningsbevis

Om du vill ge ut en periodisk skrift måste du ha ett utgivningsbevis. En periodisk skrift är en tryckt tidskrift som kommer ut regelbundet enligt en utgivningsplan. Den kommer ut med minst fyra nummer per år och har en bestämd titel.

Aktuellt
26 februari 2024

Greentech på riktigt!

Vi står inför stora globala utmaningar och på PRV är vi övertygade om att innovation och smart hantering av immateriella tillgångar är nyckeln till att påskynda en positiv utveckling.

21 februari 2024

Nya verksamt.se är lanserad

Verksamt.se, webbplatsen där vi tillsammans med flera andra myndigheter ger samlad information och stöd till företag, har fått en ny design och en ny teknisk plattform.

I fokus

På gång på PRV

En medicinask och fullt med läkemedelspiller som ligger framför

Piratkopiering

Köp inga oschyssta produkter. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det. För oavsett prislappen är piratkopior alltid en dålig affär. Det vill vi visa i vår webbshop "En dålig affär".

Kvinna med orange kappa i tunnelbanan

Skapa affärsnytta med en strategi

De immateriella tillgångarna utgör cirka 80 procent av företagets värde. Ta fram en strategi för dina immateriella tillgångar och skapa högre tillväxt, lönsamhet och utveckling i ditt företag.

Någon trycker på appar på en IPad.

Följ oss i sociala medier

I våra sociala kanaler berättar vi om kunskap som förvandlar idéer till framgång och tar vara på frågor och åsikter om oss.

Inspiration

Här hittar du intressanta intervjuer med framgångsrika företagare som arbetar strategiskt med immateriella tillgångar som varumärke, patent, designskydd och upphovsrätt. Välkommen att inspireras!