Välkommen till Upphovsrättsskolan

Upphovsrättsskolan innehåller spel och övningar om upphovsrätt för elever och lärare på grundskolan. Välkommen till alltifrån lyckohjul och memoryspel till praktiska övningar och minneslistor.

Bild på Uphovsrättsskolans logotyp med en tecknad skola

Upphovsrättsskolan är en del i PRV:s arbete med att höja kunskapen om upphovsrätten. Den digitala plattformen riktar sig främst till elever och lärare på grundskolan i årskurserna 1-9, men det finns också en hel del övningar och material för lärarstudenter.

Vad innehåller Upphovsrättsskolan?

Upphovsrättsskolan innehåller alltifrån lyckohjul och memoryspel till praktiska övningar och minneslistor för en skoluppgift eller förberedelse för en nyhetssändning. Eleverna lär sig upphovsrätt genom att spela spelen och göra de övningar som webbplatsen består av. Det ska helt enkelt vara kul att lära sig upphovsrätt!

Upphovsrättsskolan innehåller även ett pedagogiskt lärarmaterial som guidar läraren igenom webbplatsen och upphovsrätten, tipsar om presentationsupplägg och ger möjlighet att dela ut diplom till elever som klarar slutprovet på webbsidans tivoliområde.

Lärarmaterialet är dessutom värdefullt för studenter på lärarutbildningarna.

Bakgrund

Upphovsrättsskolan bygger på den finska webbsidan Kopiraittila Skola skapad av upphovsrättsorganisationen Kopiosto. Innehållet är översatt till svenska och anpassats till svensk lagstiftning och svenska förhållanden. Webbplatsen är en del i det uppdrag PRV fick 2017 av regeringen om att höja kunskapen om upphovsrätten hos allmänheten.

Besök Upphovsrättsskolan (extern webbplats)