Startsida

Välj rätt skydd för din idé

Företag som skyddar sina immateriella tillgångar har ofta högre tillväxt, lönsamhet och utveckling och skapar på så vis bättre affärer än de som inte gör det.

Lär dig mer om de immaterialrättsliga skydden patent, varumärke och design.

Immaterialrätt

Det finns fyra immateriella rättigheter: upphovsrätt, patent, varumärkesskydd och designskydd. Upphovsrätten uppstår automatiskt när du skapar ett verk. De övriga tre kan du skydda hos oss på Patent- och registreringsverket, PRV.

Patent

Patent skyddar nya tekniska lösningar på problem. Skyddet ger dig ensamrätt till din uppfinning i upp till 20 år.

Mer om patent

Varumärke

Ett varumärke är ett kännetecken för en produkt eller tjänst. Det kan till exempel vara ett ord, en symbol, ett ljud eller en färg.

Mer om varumärke

Design

En designregistrering skyddar utseendet på en produkt, men inte dess funktion.

Mer om design

Upphovsrätt

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet uppstår automatiskt.

Mer om upphovsrätt
I fokus

På gång på PRV

Här lyfter vi aktuella teman och ämnen.

En blombukett står på en vit piedelstal. I bilden syns också en hand klädd i svart handske som försöker gripa tag i blombuketten.

Din design är värd att skyddas

Som kreatör har du satsat både tid och pengar på att ta fram en unik form. Då vill du inte bli kopierad. Ett designskydd ger dig ensamrätt och hindrar andra från att använda samma design.

En glödlampa hänger i taket mot en bakgrund som är suddig och grå.

Enhetligt patent i Europa

Den 1 juni 2023 blir ett historiskt datum. Det är dagen då det enhetliga patentsystemet till slut blev verklighet. Ett enhetligt patent gäller för närvarande i 17 EU-länder, däribland Sverige.

Skog och sol

Sök svenskt patent

Börja din resa hos oss! Vi har kunskap som hjälper dig att skapa större värde i dina innovationer, affärsidéer och forskningsuppslag. Ett utfärdat svenskt patent står sig starkt vidare ut i Europa.

Strategi

De immateriella tillgångarna utgör cirka 80 procent av företagets värde, och ofta mer än så. Genom att ta fram en strategi för hur du ska hantera dina immateriella tillgångar ger du dig själv förutsättningar att skapa högre tillväxt, lönsamhet och utveckling i ditt företag.

Identifiera

Vilka immateriella tillgångar finns i företaget.

Analysera

Vilka av tillgångarna som är värdefulla och potentiella risker.

Besluta

Vilka marknader du finns på och vilka immaterialrättsliga skydd som är lämpliga för dig.

Utvalt för dig

Om du inte riktigt vet vad du letar efter, har vi här samlat innehåll för olika roller, behov och områden. Välj den roll som passar dig bäst.

Företagare

För dig som är företagare, blivande företagare eller jobbar på företag och vill lära dig mer om immateriella tillgångar.

Företagsfrämjare

För dig som stöttar företag och deras hantering av immateriella tillgångar.

Skola

För dig som är lärare eller elev i grundskola eller gymnasium. Här hittar du innehåll om immateriella tillgångar och hur man skyddar sina idéer.

IP-proffs

För dig som är yrkesverksam inom det immaterialrättsliga området

Kunskap och stöd

Öka din kunskap inom immaterialrätt med hjälp av PRV.

PRV:s utbildningar

PRV erbjuder en rad utbildningar om patent, varumärke, design och upphovsrätt. Vi har kurser på alla nivåer, från grundläggande till avancerade. Vi kan också skräddarsy utbildningar som just ditt företag behöver.

Till PRV:s utbildningar

PRV:s bibliotek

I PRV:s bibliotek och digitala tjänster hittar du databaser, artiklar och litteratur inom immaterialrätt och teknik. Vi erbjuder dig även grundläggande vägledning om hur du skyddar din idé.

Till PRV:s bibliotek

PRV konsulttjänster

PRV konsulttjänster hjälper dig med omvärldsbevakning inom patent, varumärke och design. Informationen kan du sedan använda som underlag för strategiska beslut i din affärsverksamhet.

Till PRV konsulttjänster

Allt inom kunskap och stöd

Här hittar du allt innehåll inom kunskap och stöd. Du kan till exempel välja att ta del av PRV-skolan online eller något av våra webbsända seminarier.

Till allt inom kunskap och stöd
Inspiration

Här hittar du intressanta intervjuer med framgångsrika företagare som arbetar strategiskt med immateriella tillgångar som varumärke, patent, designskydd och upphovsrätt. Välkommen att inspireras!

Aktuellt
16
november
 

Webbinarium: Företagsnamn och varumärke

Företagsnamn och varumärke är ett webbinarium som riktar sig till dig som vill veta mer om detta ämne. Vi kommer prata om hur du ska tänka när du väljer namn till ditt företag och...