Kånkenryggsäckar i olika storlekar och färger. Foto: Fjällräven
Kånkenryggsäckar i olika storlekar och färger. Foto: Fjällräven

Åke Nordin - "Kånken"

Fjällräven, som grundes av Åke Nordin i Örnsköldsvik 1960, är ett svenskt företag och varumärke som tillverkar friluftskläder och sportutrustning. Åke hade ett starkt friluftsengagemang, men var missnöjd med den utrustning som då fanns på marknaden.

På 1960-talet fanns inga bra friluftsplagg, inte ens i det militära. Åke sydde då en vindtät, stark och tålig jacka av vanlig tältduk. För att förstärka den ytterligare började han experimentera med skidvalla och bivax. Så föddes Grönlandsjackan och materialet G-1000.

Företaget är framför allt känt för sin ryggsäck "Kånken", som blivit förebild för alla moderna småryggsäckar. Den har tillverkats av Fjällräven i över 30 år och sålts i mer än två miljoner exemplar runtom i världen. Kånken togs fram i slutet av 70-talet för att spara barn och ungdomars ryggar i en tid då axelremsväskan var populär och hela 80 procent av den svenska befolkningen uppgett att de periodvis hade ont i ryggen. Idag säljs mer än 200 000 Kånken om året.

Ramryggsäcken, termotältet och siluettsovsäcken är exempel på ytterligare innovationer som företaget har lanserat. För drygt 20 år sedan tillverkade Fjällräven också det första membranplagget i sitt eget material Vinylon, en syntetfiber som absorberar fukt och sväller precis som naturfiber i fuktigt väder.

Varumärke

Registreringsnummer: 0166578
Registreringsnummer (ansökan): 011258324

Källa

Johnson, Anders: Entreprenören bakom allt, 2002