Piratkopiering

Piratkopiering innebär olovlig kopiering av immaterialrättsligt skyddat material. Till exempel olovlig kopiering av upphovsrättsskyddad musik och film. 

Ordet piratkopiering används också för att beskriva olaglig digital distribution (av till exempel film, musik, program och spel) via illegala fildelningssajter, som Pirate Bay. En annan form av piratkopiering är kopiering av skyddade varor som sedan säljs under skyddade varumärken. Det vanligaste är piratkopiering av möbler, kläder, klockor, väskor, solglasögon och andra accessoarer från de etablerade varumärkena, men piratkopierade produkter förekommer inom alla branscher och piratkopierade läkemedel, bilar, livsmedel och leksaker är inte ovanligt.

För den enskilde konsumenten kan piratkopierade produkter verka som ett bra och prisvärt alternativ till dyrare, äkta märkesvaror. Vad köparen sällan tänker på är att de som tjänar pengar på de piratkopierade varorna sällan tar ansvar för varornas kvalitet. De har inte heller kostnader för att utveckla nya lösningar och rider på den framgång som någon annan skapat. Den som köper en piratkopierad produkt bör därför räkna med att den kan vara tillverkad i ett sämre, ibland även skadligt material, och inte är säkerhetstestad. Att köpa piratkopierad medicin kan vara förenat med direkt livsfara. När konsumenter väljer att köpa piratkopierade produkter innebär det också att seriösa företag får svårare att existera.

Mer information om piratkopiering

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

Uppdaterad 2022-10-06