En bild på en gumminapp
Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet (CC BY 4.0)

Monica Dahlstrand - Narkosnapp

Monica Dahlstrand är narkossköterska och har bland annat uppfunnit "nappmasken" som är en narkosmask för små barn, en utsug för gaser som bildas vid operationer med laser, samt en mobil handikapptoalett.

Monika fick idén till "nappmasken" när hon försökte söva ett spädbarn med hjälp av en konventionell narkosmask, men fann att det var nära nog omöjligt att hålla kvar masken över barnets mun. När hon kom hem började hon skissa på hur man skulle kunna bygga in en napp i masken. När idén var klar tog hon kontakt med dåvarande Utvecklingsfonden och fick hjälp av en ingenjör, som sedermera också blev hennes mentor. En nyhetsgranskning gjordes, hon sökte mönsterskydd och så småningom patent över hela världen.

Monika har även konstruerat en lasersug; ett utsugningsrör som leder bort de farliga gaser som laserkniven ger ifrån sig vid operationer. Den togs fram i ett exemplar för sjukhuset hon arbetade på, men någon masstillverkare kunde inte hittas. Monikas senaste produktutveckling är en hopvikbar toalett för handikappade.

Monika var en av pristagarna i "Kvinnor Kan" tävlingen 1992 och har även mottagit SKAPA priset 1992 och 1995.

Registrerade skydd

Patentnummer SE 500070 från år 1991:

Narkosmask för spädbarn, försedd med en nappformig sugkropp

Patentnummer SE504438 från år 1997:

Kirurgiskt instrument utnyttjande laserstråle med anordning för bortsugning av gaser

Patentnummer SE 508249 från år 1996: 

Fristående handikapptoalett

Design- registreringsnummer: 52041, 61667

Källa

Jonason Margareta (1999) Kvinnliga uppfinnare. Skrift från Nutek. Alfa Print, Sundbyberg.