Petter Rindforth på SPOF -den mänskliga tankesmedjan för immateriell kvalitet

Jag är precis återkommen från Mediation Centre Stakeholder Network’s möte med EUIPO Boards of Appeal i Alicante, Spanien.  Ett bra initiativ från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) att bjuda in representanter från Europas olika immaterialrättsorganisationer och diskutera praktiska frågor med anknytning till vårt dagliga arbete, särskilt när det gäller att lösa tvister mellan uppfinnare och företag med målet att få ett affärsmässigt beslut i stället för sedvanligt skadestånd.

Det kom mig osökt att tänka på det betydligt längre och öppna samarbete som vi IP-ombud har med PRV. Vi arbetar ju alla med samma mål: Att se till att svensk industris och uppfinnares fantastiska ideér, teknik och varumärken får ett bra skydd för att med det som bas kunna utveckla framtidens teknik, varumärkesskydda miljövänliga produkter, och därmed också skapa nya arbeten.

Utan ett starkt svenskt immaterialrättsligt skydd står också våra politiska beslutsfattare utan rättslig grund för sina olika kvalitativa utvecklingsidéer.

Vi ombud arbetar dagligen som ett produktivt bollplank med våra upppdragsgivare, när det gäller att hitta effektiva och starka lösningar för utvecklingen. De bästa av desa idéer tar vi sedan vidare till PRV för att registrera och skydda. Det är faktiskt en arbetsordning som existerat länge, och illustreras i det faktum att Svenska Patentombudsföreningen (SPOF) grundades 1884, och PRV inrättades först året därpå: 1885.

I våra (SPOFs) stadgar framgår att vi bl a har till ändamål att  i) verka för att upprätthålla en hederlig och yrkesskicklig ombudskår, ii) främja och verka för en sund utveckling av immaterialrätten, och iii) verka för ett gott samarbete mellan patentbyråer och myndigheter.

Det sistnämnda sker kontinuerligt med främst PRV, men även i möten med departementen, remissarbeten, och när vi får möjlighet att delta i utredningssammanträden - t ex nu aktuella utredningen om formskyddsdirektivet (Ju 2025:05).

Frågan är då vad vi tillsammans kan göra för att ”främja och verka för en sund utveckling av immaterialrätten”? En teknisk detalj som alltid kommer upp på agendan är AI (”Artificiell Intelligens”). Det kan låta som science fiction, men är redan ett etablerat hjälpmedel i vårt dagliga arbete. Och så länge som det är ett hjälpmedel, är det perfekt. Det kan bl a förenkla granskning av nya varumärken och dess språkliga associationer, snabbt nyhetsgranska tekniska detaljer, samköra PRVs olika databaser, och visuellt jämföra figurativa varumärken med existerande formskydd.

Men någonstans måste det fortfarande finnas en mänsklig slutlig granskning och beslut. Här har vi ombud en viktig roll i utvecklingsarbetet, där vi kontinuerligt tar fram aktiva lösningar både för industrin och PRV.

Kvar att undervisa om immaterialrättens värde för hela samhället är två viktiga grupper: Våra barn och våra politiker. Vilken av dessa tror du lättast tar till sig budskapet?

Observera: Åsikter och ståndpunkter som uttrycks i denna text är författarens egna och delas inte nödvändigtvis av PRV.

Petter Rindforth, Ordförande, Svenska Patentombudsföreningen (SPOF)