Digital tjänst | Varumärke | Patent | Design | Upphovsrätt

Careligo - så skyddar du din app

Den digitala hälsotrenden är hetare än någonsin och allt fler utvecklar appar som ska hjälpa oss att må bättre. Att få ensamrätt till sin idé kan dock ta tid. – Det är viktigt att ansöka om skydd hos PRV tidigt – det bidrar bland annat till att investerare vågar satsa på idén, säger Andreas Blomqvist, vice vd på Careligo.

Tänk dig att du kommer på en idé som du tror att många kan få nytta av. Då vill du inte att någon ska kopiera ditt arbete och göra samma sak. Det är en anledning till att du bör skydda din innovation hos exempelvis PRV, Patent- och registreringsverket.
– Digital hälsa är en växande trend och nya idéer kommer hela tiden, vilket gör att det är värt att tänka på immaterialrätt även vid utveckling av appar och digitala verktyg, säger Heidi Wiik, patentingenjör på PRV.

"Hårfina gränser"

Heidi Wiik.I arbetet som patentingenjör granskar Heidi det senaste inom teknikutvecklingen inom bland annat utvecklingen av appar.
– Det kan vara lite klurigt att veta hur man ska skydda sin mjukvara i och med att branschen ändras så snabbt. Det är ofta hårfina gränser mellan vad som är möjligt att patentera och vilka delar man får titta på andra skyddsformer.

Kravet för att kunna få ett patent på en app eller ett digitalt verktyg menar Heidi är att den ska utföra något tekniskt. Det är till exempel möjligt att skydda en ny säkerhetsapp för banktjänster eller ett tekniskt verktyg som fjärrstyr en annan apparat.

Attraktivt för investerare

OptiloggEtt medicintekniskt företag som är medvetna om vikten av att använda sina immateriella tillgångar är Careligo. De har framställt en ny medicinteknisk tjänst som installeras i patienternas hem för att hjälpa dem ta en aktiv roll i sin vård. Tjänsten OPTILOGG leder till kliniskt bevisad förbättrad hjärtsviktsvård på patientens villkor. Varje morgon väger man sig och fyller i dagens symptom -
och utifrån detta regleras medicineringen.

– Dessutom sammanfattas hälsotillståndet och patienten kan läsa mer om vad dagens tillstånd innebär och vad han eller hon själv kan göra för att påverka sin situation och må bättre, säger Andreas Blomqvist, vice vd.

Careligo har designskydd, varumärkesskydd och patent registrerade hos PRV. Företagets grundare har stor erfarenhet av branschen och vet hur viktigt det är att ansöka tidigt.
– Det kan ta upp till två år innan ett patent godkänns, vilket gör att man vill vara tidigt ute. Vi har ständigt kontakt med potentiella investerare som vi vet blir mer intresserade av att satsa om vi kan visa att vi ansökt om patent och har varumärket skyddat.

Intervjun gjordes 2016.

 

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online