En blodtrycksmätare och en surfplatta står på en våg
Bild: Careligo
Digital tjänst | Varumärke | Patent | Design | Upphovsrätt

Careligo - skyddar hälsa och tillgångar

Tack vare patent och varumärkesskydd kan Careligo erbjuda personer med hjärtsvikt bättre vård i hemmet. Hur hänger det ihop?

Den digitala hälsotrenden är hetare än någonsin och allt fler utvecklar appar som ska hjälpa oss att må bättre.

Ett av de företagen är Careligo. De har tagit fram en medicinteknisk tjänst som installeras hemma hos patienter med hjärtsvikt och hjälper dem att ta en aktiv roll i sin vård.

Varje morgon får patienten väga sig och fylla i dagens symptom i appen -
och utifrån det regleras medicineringen.

– Patienten får en sammanfattning över sitt hälsotillstånd och kan läsa om vad dagens tillstånd innebär och vad han eller hon själv kan göra för att påverka sin situation och må bättre. På så sätt får patienten större kontroll över sin hälsa, vilket i förlängningen leder till mindre oro och färre sjukhusbesök, säger Andreas Blomqvist, vice vd på Careligo.

Söker skydd tidigt

Careligo var snabba med att söka patent på den tekniska lösningen som reglerar medicineringen hos personer med hjärtsvikt utifrån de data som patienten skriver in i appen.

Namnet på företaget och på tjänsten (Optilogg) finns registrerade som varumärken, liksom loggan.

– Det är viktigt att ansöka om skydd hos PRV tidigt eftersom det kan ta upp till två år innan ett patent godkänns. För varumärkesskydd är processen normalt betydligt kortare, säger Andreas.

Attraktivt för investerare

Att företaget har valt att skydda sina uppfinningar och kännetecken hos PRV är ingen slump. Andreas har stor erfarenhet av den medicintekniska branschen, och hur den fungerar, och menar att både patent och varumärken är en förutsättning för att hitta investerare.

– Vi har ständigt kontakt med potentiella investerare som vi vet blir mer intresserade av att satsa om vi kan visa att vi har ansökt om patent och har varumärket skyddat, säger han. 

Intervjun gjordes 2022.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online