Kostymklädd man
Simone Frattasi, chef för Global IP på Maersk
Patent

ESG Smart Pool - Patentpool för att accelerera hållbar innovation

I ett nytt steg mot hållbarhet har Maersk och Siemens Energy tillsammans etablerat ESG Smart Pool (november 2023), med syfte att påskynda antagandet av gröna teknologier. Poolen erbjuder snabb och kostnadseffektiv patentlicensiering för teknologier inom ESG (Environmental, Social and Governance).

ESG Smart Pool är den första i sitt slag och representerar en ny approach till patentpooler. Till skillnad från konventionella pooler, som prioriterar vinst, betonar denna pool hållbarhet och samarbete. Avgifterna är symboliska, då målet är att odla ett ekosystem som främjar innovation snarare än vinstgivande.

Med en portfölj som omfattar över 250 patent inom kritiska teknologier inom energisystem, transport, etc., är ESG Smart Pool redo att göra skillnad. Samarbetet mellan Maersk och Siemens Energy förenar två stora industrier som är engagerade i att driva positiv förändring.

Simone Frattasi, chef för Global IP på Maersk, understryker betydelsen av samarbete för att uppnå hållbarhetsmål. Partnerskapet med Siemens Energy speglar en gemensam vision om att skapa en bättre framtid genom teknologisk innovation. Flera stora internationella företag har visat intresse för att gå med i poolen, vilket signalerar betydande branschstöd. Konceptet verkar vara redo att sätta en standard även för andra tekniksektorer.

Med blicken framåt siktar ESG Smart Pool på att fortsätta att utvidga sin portfölj och främja samarbete mellan branschaktörer. Med fokus på hållbarhet och innovation representerar det ett steg mot en grönare och mer hållbar framtid.

Intervjun gjordes 2024

Uppdaterad 2024-03-18