Sex matlådor med färgglada lock på högkant.
Bild: Frozzypack
Produkt | Varumärke | Patent | Design

Frozzypack – en svensk matlåda med stort immateriellt värde

När Carolina Sundbergs dotter vägrade ta med en kylklamp i sin ryggsäck föddes idén om Frozzypack. I dag är den praktiska matlådan en vanlig syn i svenska kök. Carolina förstod att många skulle vilja kopiera hennes uppfinning och valde därför att söka patent direkt.

Carolina Sundberg hade ingen tidigare erfarenhet av uppfinningar, inte riktigt koll på hur man drev ett företag och hon visste absolut inte hur man designade en ny produkt när hon kom på sin idé. Trots motståndet sa hennes magkänsla åt henne att satsa. Hon sa upp sig från jobbet, började producera sina matlådor och i dag har Frozzypack fått pris som Årets Sak och hon själv korats till årets nyföretagare i först Haninge och sedan Sverige.

Idén till Frozzypack föddes en vardag i januari. Carolinas dotter skulle åka skridskor med skolan och för att lunchen skulle hålla sig kall packade Carolina ner en kylklamp i väskan – något som dottern vägrade att ta med sig.
– Jag vet att jag tänkte att "Varför finns det ingen matlåda som har en sådan funktion inbyggd?", säger Carolina. Jag såg funktionen och designen framför mig direkt.

Sökte i PRV:s databas

Efter att ha vänt och vridit på idén satte hon igång arbetet. En av de första sakerna hon gjorde var att kontakta PRV och, med hjälp av ett ombud, söka igenom patentdatabasen för att säkerställa att hon inte inkräktade på någon annans idé. Carolina menar att hon förstod att många skulle vilja kopiera hennes uppfinning och därför tog hon hand om sina immateriella tillgångar direkt.

Hon lämnade in sin patentansökan i ett tidigt skede – något hon uppmanar alla som har en ny uppfinning att göra.
– Få vet att produkten är skyddad även under ansökningstiden. Man väntar och väntar på att processen ska slutföras, men när det väl händer kanske den inte är lika attraktiv på marknaden som den var från början.

Designen registrerade hon hos PRV redan innan hon hade beställt designverktygen och hon berättar att det också kändes viktigt att ta hand om varumärket. Genom ett varumärke som föreställer företagets logga är dessutom även deras slogan, Frozzypack – keeps your lunch fresh and cool, skyddad.

Genom att tidigt ansöka om patent och registrera sitt varumärke stoppade Carolina konkurrenterna på ett tidigt plan. Seriösa aktörer respekterar registrerade varumärken – men det är nästintill omöjligt att skydda sig från alla.
– Det finns många matlådetillverkare på marknaden och min idé vände upp och ner på branschen. Våra färgglada matlådor var något nytt, många har plockat våra färger men mer än så hindrar våra registreringar dem från att göra. Det är väldigt värdefullt att söka alla skydd som finns, så tidigt som möjligt för att lyckas och hålla sig i framkant på marknaden, säger hon.

Carolinas 3 råd till dig som har en bra uppfinning

1. Satsa på din idé

Det sägs att bara en av hundra idéer kommer längre än till skrivbordet och väldigt många har en uppfinning som de aldrig förverkligar. Låt inte skepsis och motgångar stoppa dig från att testa något du tror på.

2. Var noga med att du inte inkräktar på någon annans idé

Sök tidigt igenom PRV:s databas för att vara säker på att du inte jobbar på en idé som redan är tagen och skyddad. Du kan spara mycket tid och kraft genom att ha koll på vad som redan finns och inte finns där ute.

3. Vänta inte – sök patent direkt

Du skyddar din uppfinning från dagen du söker ditt patent – ansökningsprocessen är lång och få vet om att de kan börja sälja produkten redan under ansökningstiden.

Intervjun gjordes 2022.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online