Porträttbilder på de två grundarna av Hemsol, och en bild på solpaneler
Foto: Hemsol/Andreas Troll

Hemsol –portal för solceller fylld av tillgångar

För två år sedan startade Elias Bülow och William Bergmark Hemsol. Genom PRV:s företagartest Genomlysningen tar de reda på vilka immateriella tillgångar företaget har.

Idén bakom Hemsol är att utveckla webbplatsen hemsol.se till en portal som genom en jämförelsetjänst hjälper privatpersoner att installera solceller.

- Jag tyckte att det vore kul att arbeta med något som gör nytta för enskilda människor samtidigt som det är bra för klimatet. Det är min övertygelse att om man är med tidigt kan man bli en framgångsrik spelare i den här branschen, säger Elias.

Genomlysningen ger koll på tillgångarna

I drygt ett år såg hemsol.se likadan ut som när sidan först registrerades. Det stora arbetet skedde bakom kulisserna, och handlade om affärsutveckling och att hitta den affärsidé som kändes mest givande att arbeta med. Nu är företaget redo att ta nästa steg: nämligen att kommersialisera sin idé och börja tjäna pengar på den. För att få överblick över vilka tillgångar företaget har gör de PRV:s företagartest Genomlysningen.

Genomlysningen är ett test där du som företagare svarar på tolv snabba frågor, vilket tar max tre minuter av din tid. Resultatet visar vilka immateriella tillgångar ditt företag har, och hur du kan hantera dem på bästa sätt.

Elias första reflektion efter att han och William har gjort testet är att Genomlysningen dyker upp i helt rätt fas för dem.

- Testet är lämpligt att göra när man har kommit igång med sitt företag och vet vad man kommer att ägna sig åt. Då är det jättebra att göra för att få en uppfattning om vilka tillgångar man har, säger han.

Värdefulla insikter

Elias fortsätter att reflektera över frågorna som handlar om varumärke.

- En fråga i testet var om det kan bli problem om någon använder vårt varumärke. Som det ser ut idag skulle vi inte lida så mycket om någon låtsades vara oss. Det luriga med varumärkesskydd är att det går alldeles utmärkt att klara sig utan det, fram tills man hamnar i en skarp situation. Då kan det både vara för sent och bli väldigt dyrt. Det här med varumärkesskydd är därför något vi borde ta tag i, menar Elias.

Vissa tillgångar var Hemsol väl medvetna om att de har redan innan de gjorde testet, och de har till och med hunnit skapa en rutin för hur de ska ta hand om dem. Ett sådant exempel är deras arbetsmetoder.

- Vi har insett att det kan bli ett problem att avslöja våra arbetsmetoder för frilansare som kan ta med sig metoderna till andra företag, därför har vi börjat med sekretessavtal, berättar Elias.

Kompetens är ytterligare en tillgång som Elias och medgrundaren William har tänkt mycket på.

- På ett tidigare arbete var jag med om att många personer slutade samtidigt och tog med sig en massa kunskap och know-how direkt in i ett annat företag. Om vi anställer framöver kommer vi att vara noga med att ha med en konkurrensklausul i avtalet, förklarar Elias.

Genom att göra testet Genomlysningen började de två grundarna till Hemsol att fundera även på andra tillgångar som företaget har, och som de inte tänkt så mycket på innan.

- Efter att ha gjort Genomlysningen har vi börjat fundera på det här med investerare. Vi har hittills inte haft någon ambition att ta in kapital från någon annan. Men om det skulle vara aktuellt skulle vi behöva vara tydligare med vad vi gör, funderar Elias.

Värdeskapande test

Elias menar att det de tar med sig är en ökad medvetenhet om vikten av de immateriella tillgångarna och hur de ska hanteras, oavsett om det handlar om design, avtal eller något helt annat.

- Det är ett väldigt bra test. Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, men det här var helt klart över förväntan. Det var väldigt bra att få ett resultat där man kan läsa mer om de olika delarna. Det var helt klart ett värdeskapande test, sammanfattar Elias sitt intryck av Genomlysningen.

Intervjun gjordes 2021.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online