Porträttbilder på de två grundarna av Hemsol, och en bild på solpaneler
Foto: Hemsol/Andreas Troll
Digital tjänst | Varumärke

Hemsol – hjälper kunder jämföra

2019 startade Elias Bülow och William Bergmark Hemsol. Genom PRV:s företagartest Genomlysningen tog de reda på vilka immateriella tillgångar de hade. Sedan starten har PRV följt företagets utveckling och hur det påverkat deras vägval kring varumärke med mera.

Mars 2021

Idén bakom Hemsol är att utveckla webbplatsen hemsol.se till en portal som genom en jämförelsetjänst hjälper privatpersoner att installera solceller.

– Jag tyckte att det vore kul att arbeta med något som gör nytta för enskilda människor samtidigt som det är bra för klimatet, säger Elias Bülow.

Genomlysningen ger koll på tillgångarna

I drygt ett år skedde det stora arbetet bakom kulisserna, och handlade om affärsutveckling och att hitta rätt affärsidé. Nu är företaget redo att ta nästa steg: nämligen att kommersialisera sin idé och börja tjäna pengar på den. För att få överblick över vilka tillgångar företaget har, gör de PRV:s företagartest Genomlysningen.

Genomlysningen är ett test där du som företagare svarar på tolv snabba frågor, vilket tar max tre minuter av din tid. Resultatet visar vilka immateriella tillgångar ditt företag har, och hur du kan hantera dem på bästa sätt.

Elias första reflektion efter att han och William har gjort testet är att Genomlysningen dyker upp i helt rätt fas för dem.

– Testet är lämpligt att göra när man har kommit igång med sitt företag och vet vad man kommer att ägna sig åt. Då är det jättebra att göra för att få en uppfattning om vilka tillgångar man har, säger han.

Värdefulla insikter

Elias fortsätter att reflektera över frågorna som handlar om varumärke.

– En fråga i testet var om det kan bli problem om någon använder vårt varumärke. Som det ser ut idag skulle vi inte lida så mycket om någon låtsades vara oss. Det luriga med varumärkesskydd är att det går alldeles utmärkt att klara sig utan det, fram tills man hamnar i en skarp situation. Då kan det både vara för sent och bli väldigt dyrt, säger Elias.

Vissa tillgångar var Hemsol väl medvetna om att de har redan innan de gjorde testet. Ett sådant är arbetsmetoder.

– Vi har insett att det kan bli ett problem att avslöja våra arbetsmetoder för frilansare som kan ta med sig metoderna till andra företag, därför har vi börjat med sekretessavtal, berättar Elias.

Kompetens är ytterligare en tillgång som Elias och medgrundaren William har tänkt mycket på.

– På ett tidigare arbete var jag med om att många personer slutade samtidigt och tog med sig en massa kunskap och know-how direkt in i ett annat företag. Om vi anställer framöver kommer vi att vara noga med att ha med en konkurrensklausul i avtalet, förklarar Elias.

Uppdatering mars 2022:

Från att ha varit två personer i en källare har Hemsol nu kontor på Kungsgatan i Stockholm och sju personer som arbetar på heltid i företaget. De har sekretessavtal med frilansare, utvecklare och anställda, inklusive en konkurrensklausul som gäller ett år efter avslutad anställning.

– Fram till nu har vi sprungit på för att få så mycket som möjligt gjort. Nu har vi kommit till en punkt där vi kommer att kunna titta mer på formerna för verksamheten, säger Elias Bülow.

Breddad verksamhet

Han syftar bland annat på att företagets idé har breddats sedan senaste intervjun. Dels har de adderat tjänster på solcellssidan till att även rekommendera elavtal och besiktningar av solcellsinstallationer. Dels har de breddat verksamheten till jämförelser av kreditkort och lån.

– Den nya bredden gör att Hemsol inte kan ge namn åt hela verksamheten. Därför kommer vi troligen under 2022 att hitta ett nytt namn och låta Hemsol vara ett varumärke som ingår i vår portfölj av tjänster. Det är anledningen till att vi inte har satsat mer på det i dagsläget, till exempel genom att varumärkesregistrera det. Det kändes som att det räckte med att vi hade domänen www.hemsol.se och bolagsnamnet.

Företaget är fortfarande självfinansierade med Elias och William som grundare och enda delägare.

– Vi har haft förmånen att ha haft tillräckligt med inkomster för att kunna hyra ett kontor och erbjuda anställda personalförmåner precis som ett större företag.

Intervjun gjordes 2021 och uppdaterades 2022.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online

Uppdaterad 2023-12-14