Närbild på myggor mot en blå bakgrund.
Foto: Lech Ignatowicz, Molecular Attraction.
Medicin | Teknik | Patent

Molecular Attraction – svensk uppfinning kontrollerar världens dödligaste djur och räddar människoliv

Forskarna bakom Molecular Attraction har kommit på en metod för att utrota sjukdomsspridande myggor på ett hållbart och miljövänligt sätt. Nu planerar de att ta sin produkt ut på marknaden med hjälp av licensiering av sina patent.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) dör över 700 000 människor varje år till följd av sjukdomar som sprids via myggor. Hur man ska komma till bukt med de sjukdomsspridande myggorna utan att samtidigt förstöra och förgifta såväl natur som andra djur och människor har länge varit en svårknäckt nöt för forskare runt om i världen.

– Myggor är världens dödligaste djur sett till hur många dödsfall som orsakas av sjukdomar som myggorna sprider. Många av de metoder som finns idag för att bekämpa mygg är beroende av kemiska preparat som är skadliga både för människa, miljö och andra insekter som till exempel bin. Det ville vi ändra på, berättar Dr Lech Ignatowicz, immunolog, entreprenör och en av grundarna till Molecular Attraction.

Idén kom till under en middag

Allting började på en privat middag där Lech träffade malariaforskaren Dr Noushin Emami och entreprenören Johan Paleovrachas. Noushin berättade om hur hon och hennes team på Stockholms universitet hade hittat ett naturligt sätt att locka till sig myggor genom att påverka myggornas beteendemönster. Diskussionen fortsatte under kvällen, och en tid senare bildade de tre företaget Molecular Attraction.

Metoden som forskarna kommit på, och som de självklart har sökt patent på, går ut på att använda sig av naturliga substanser för att påverka myggornas beteende. Substansernas starka attraktionskraft kan användas för att till exempel locka myggor till myggfällor.

Patent gör det lättare att hitta affärspartners

För Lech och hanns kollegor var det självklart att skydda sin idé med hjälp av patent. De var snabba med att skicka in två patentansökningar för att skydda de tekniska lösningarna bakom substansen och metoden.

– För innovationer som våra är det absolut nödvändigt att ha patent. Vi vill kunna licensiera vår teknik, och med patent är det lättare att hitta affärspartners. Genom patenten hindrar vi även konkurrenter från att kopiera våra idéer, säger Magdalena Sundstedt, projektledare på Molecular Attraction.

Idag pågår tester av produkterna i Europa, Asien, Sydamerika och Afrika. Molecular Attractions huvudmarknad är subtropiska regioner där malariainfekterade myggor fortfarande är ett stort problem för befolkningen.

– Förhoppningen och tanken är att rädda människoliv i framför allt utvecklingsländer. Målet är att produkterna ska finnas på marknaden inom två år, säger Magdalena.

Intervjun gjordes 2022.