Nano textile systems patenterade väv som kan öka och minska i storlek genom elektricitet.
Kläder | Teknik | Patent

Nano Textile Solutions – i framtidens kläder

En stövel som med ett knapptryck formar sig efter ditt ben. Det är nu verklighet tack vare patenterad svensk nanotextilteknik. Bakom uppfinningen står Sam Issa som vann SKAPA-prisets förstapris 2022. Tekniken kan hjälpa till att minska miljöpåverkan från textilindustrin.

Enligt siffror från Europaparlamentet står klädindustrin för 10% av växtgasutsläppen. Det är mer än allt utsläpp från internationell flygtrafik och fraktskepp. Samtidigt slänger svensken varje år 7,5 kg textil i snitt som går till förbränning.

Svenska företaget Nano Textile Solutions har uppfunnit och patenterat en väv som med elektricitet kan öka och minska i storlek. Det berättar uppfinnaren och företagets grundare Sam Issa.

Sam Issa

– Jag är uppvuxen i en familj av skräddare och utbildade mig på modeskola i Milano. Men jag insåg snart att jag var mer av en entreprenör än designer. Därför började jag läsa ekonomi vid Linköpings Universitet och kom på idén till tekniken ihop med mina forskarsvänner som doktorerade där.

I Stockholmsbaserade familjeägda skrädderiet, labbet på universitetet och hemma vid köksbordet utrustad med en barnvävstol experimenterade han. Utmaningen var att lyckas tillverka ett material som inte bara ändrade storlek utan också kunde hålla kvar i önskat läge tills man ville ändra igen. Efter många misslyckade försök kallade forskarna Erik Khranovskyy och Mykhailo Zhybak in honom till labbet för att visa något, som så många gånger förr. Men den här gången hade man lyckats.

Minskar behovet av många storlekar

Genom inspireras av muskelfibrer och utnyttja nya nanomaterial som expanderar i värme har de tagit fram en väv som till exempel kan integreras i klädesplagg för att ställa om till önskvärd storlek. Hos inkubatorn Lead i Linköping fick Sam Issa hjälp med en nyhetsgranskning för att se om liknande teknik fanns, utan att hitta någon.

– HeartX som vårt registrerade varumärke heter möjliggör för textilindustrin att skära ner på antal storlekar. Istället för sex olika vidder på ridstövelskaft behöver de nu bara en. Det minskar svinn, lagerhållning, produktionskostnader och miljöpåverkan hos tillverkaren, samtidigt som en stövel kan få ökad livslängd och perfekt passform, vilket användaren tjänar på.

Många användningsområden

Bolaget Nano Textile Solutions startade Sam Issa 2019 och idag är de fem anställda. På vägen har de fått hjälp av inkubatorer i Linköping och Borås.

– Det har varit perfekt för oss att få hjälp hos Linköping som är duktiga på att starta techbolag och hos Borås som gett oss värdefulla kontakter och kunskaper inom textilindustrin där.

Varumärket HeartX tänker de behandla som ett ”ingredient brand” av typ Gore Tex, och är tänkt att användas ihop med andras varumärken. I ett första steg satsar företaget på ridstövelmarknaden, men de har redan fått förfrågningar från stora internationella bolag inom mode och sport-industrin.

Svenskt patent och PCT

2021 fick de sitt svenska patent godkänt och har nu gått vidare med en PCT. Fram till mars har de på sig att bestämma vilka andra marknader de vill gå vidare på. Det var självklart att söka patent säger Sam Issa.

– Det här är en banbrytande teknologi som kommer att vara intressant för många. Vill man skydda en liten startup är det här det bästa skydd du kan få som gör att du i lugn och ro kan utveckla företaget utan press. Annars riskerar du bli omkullkörd av de stora jättarna. Det har också varit viktig för de som investerat i oss.

För sin idé och startup vann Sam Issa förstapriset på 200 000 kr i SKAPA 2022 där PRV sitter med i juryn.

Intervjun gjordes 2022.

Registrerade skydd

Länk till patent SE 544450

 

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online