Illustration av Pro-Suit-tshirt.
Design | Kläder | Varumärke | Design

Pro-Suit – tröjan som gör vardagen enklare

När pappan fick en stroke och inte kunde lyfta armarna föddes idén till kläder som är lättare att ta på. Pekka Kekäläinen och några barndomsvänner har registrerat varumärket Pro-Suit och just designskyddat sin första produkt – en t-shirt som går att ta på från sidan.

För den som har rörelsehinder kan påklädning vara en rejäl uppförsbacke. Det vet Pekka Kekäläinens pappa bättre än de flesta. Efter en stroke för några år sedan blev det omöjligt att röra armarna och han får hjälp varje dag på sitt omsorgsboende med att klä sig.

– Hans armar är spastiska och gör motstånd. Personalen hade svårt att få på honom kläder och inte var det kul för honom heller. Efter ett tag hittade jag kläder där ärmarna börjat släppa efter allt stretande, berättar Pekka Kekälainen.

Skräddarsydda prototyper

Han kontaktade den erfarna skräddaren Rune Karlsson i Borås som hjälpte till att ta fram de första prototyperna på kläder som var enklare att använda. Tillsammans med fem barndomsvänner från Sköndal utanför Stockholm föddes idén till att starta ett företag.

– Både pappa och personalen tycker att plaggen funkar väldigt bra nu efter att ha använt dem under ett års tid. Vi insåg snabbt att det finns många som skulle kunna bli hjälpta av de här basplaggen. En av oss har erfarenhet av att driva konfektions-bolag tidigare och hjälpte till med designskisser, jag hade kontakter som vi kunde utnyttja för att sy upp de första testerna.

Namnet Pro-Suit ville de skulle kännas proffsigt och tilltalas av en äldre målgrupp. De började med att registrera namnet som ett ordmärke.

– Jag har arbetat med rådgivning på bank tidigare och sett andra försöka göra verklighet av sina idéer. Vi valde att registrera namnet eftersom man aldrig vet var saker och ting tar vägen. Det kändes som en mindre investering. Det mesta av vårt startkapital har gått till att sy upp de första plaggen.

Designskyddad tröja

Hemsidan är igång och de håller på att ta fram fler plagg i samma serie. T-shirten har de designskyddat. Innan de skickade in ansökan tittade de i databaserna som prv.se tipsar om och googlade att ingen liknande produkt redan fanns.

– Vi fick också hjälp av kundsupport på PRV med att justera vår ansökan innan den gick igenom.

Projektet är en sidoverksamhet för Pekka Kekäläinen och vännerna som nu får en god anledning att ses minst en gång om året på bolagsstämman, berättar han.

Intervjun gjordes 2021.

Varumärket ”Pro-Suit” nr 615706

Designregistrering nr 84982

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online