Kvinna i simglasögon och gul simmössa simmar i bassäng.
Medicin | Träning | Upphovsrätt

Svexa tar pulsen på eliten

Var går min gräns för överträning? Svexas algoritmer hjälper just nu till att låsa upp idrottens heliga gral. Utvecklingen av dem sker hand i hand med forskning på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Mätning av träning har exploderat senaste åren. Allt fler har någon form av träningsklocka eller ett armband som samlar data kring puls, syresättning eller sömn till exempel. För motionären är det ett kul nöje, men för elitidrottaren värdefull information om hur personen ska planera sin träning, kost och vila. Om man kan analysera den det vill säga.

Filip Larsen, Svexa
Filip Larsen, Svexa

Där kommer Silicon Valley Exercise Analytics (Svexa) in. Företaget startades 2018 av Filip Larsen, docent i fysiologi vid GIH i Stockholm, och hans kollega Mikael Mattsson numera vid Stanforduniversitetet i Kalifornien.

– Vi hade fått förfrågningar under flera år där olika idrottare och klubbar efterfrågade våra kunskaper. Det skedde lite av goodwill vid sidan om jobbet. Men när ett fotbollslag ringde från Premier League insåg vi att det fanns en riktig marknad för den här typen av analyser, säger Filip Larsen.

Algoritm på licens

Företagets kärna bygger på algoritmer som tolkar träningsdata. De säljer den både på licens till företag som tillverkar träningstillbehör och direkt till olika idrottsklubbar. Elitidrottare ligger ofta periodvis nära sin gräns, det man med alla medel vill undvika är överträningssyndrom.

– Då påverkas ofta humöret, personen tappar motivationen, kroppen svarar inte på träning och du får rubbningar i ämnesomsättningen. Det kan ta halvår eller ännu längre att komma tillbaka från.

När man vet vad en fotbollsspelare kostar, förstår man att kunskapen är värdefull. Idag mäter professionella lag en myriad av data, allt från prestationerna på plan, till sömn och hormoner. Svexa hjälper tränarna tolka data och den enskilda idrottaren kan också genom en app se hur den ligger till i sin form.

– Vi har två namn på våra appar registrerade som varumärken, dels Athlete Advisor där idrottaren varje dag skattar sin form och Athlete Passport som är en analys av idrottarens data och rekommendationer hur träning, kost och sömn kan optimeras

Användare delar data

Licenstagarna får använda algoritmerna och i avtalet ingår att de inte delar kunskapen om dem med andra. De delar också sin data med Svexa så att de kan fortsätta förbättra algoritmerna. Programkoden är automatiskt skyddad av upphovsrätten. Initialt undersökte Filip och Mikael även om patentskydd var möjligt, men valde efter övervägande att behålla algoritmerna som företagshemligheter.

– Eftersom tekniken ligger i gråzonen för vad som går och är värt att patentera, har vi just nu inte lagt kraft på det.

Idag är man sju hel och deltidsanställda och söker finansiering för att skala upp.

– Målet är att bygga det ultimata träningsprogrammet som samlar data kring sömn, kost och träning till en perfekt samlad rekommendation, berättar Filip Larsen.

Nytt forskningsprojekt

Kanske kan forskningen han genomför just nu komma till hjälp. Sedan många år är han ansvarig för fysiologi och kost för Svenska Orienteringslandslaget. Tillsammans med dem och några av Sveriges bästa långdistanslöpare genomför han nu en stor studie där man under ett år förutom labbtester bland annat ska mäta träning, sömn, vilopuls och blodsockernivåer.

– Det är spännande eftersom ny teknologi nu låter oss mäta parametrar som kroppstemperatur, puls, blodsocker, träningsbelastning och sömn dygnet runt i elitidrottarens egen miljö. Med hjälp av den kommer vi att veta ännu mer om kopplingen mellan sömn, återhämtning och den perfekta träningsnivån så att idrottare kan träna säkrare och hårdare.

Intervjun gjordes 2021. Foto: David Mark, Thomas Carlgren

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online