Transparent – tidlös teknologi

Svenska Transparent vill att hemelektronik ska vara värdefulla designobjekt som lever över tid och därför behöver gå att reparera och uppgradera. Deras designkoncept belönas nu genom en i finalplats i Design Europa Award 2024, arrangerad av EUIPO.

Transparent tillverkar ljudelektronik och grundades 2017 av ett team med en lång erfarenhet inom industridesign, där de tidigare drivit en designbyrå och arbetat med allt från möbler och spisar till tekniska startups. Idag är man sex personer på kontoret i Stockholm.

Företaget har en stark ambition att förändra techbranschen genom att skapa hållbara och värdefulla designobjekt.

– Vi vill utveckla produkter med hög integritet som visar, snarare än döljer, de exklusiva komponenter de är uppbyggda av. Transparent bildades utifrån en tanke om att återgå till mer modulär elektronik som går att skruva isär, reparera och uppgradera. Vi utgår från det redan när vi påbörjar designprocessen, säger Per Brickstad, creative director och en av grundarna.

Varumärkesregistrering viktig

Transparent strävar efter att sätta klassiska komponenter i en modern kontext. Att lura tiden, som Per Brickstad säger. Efter att ha arbetat med högtalare i tio års tid, började man för tre år sedan att utveckla en skivspelare. Den lanserades i november och tog snabbt slut.

Deras största marknader är Sydkorea, Japan, USA och Frankrike. Försäljningen sker till största delen via deras 300 återförsäljare världen över, men även online.

– Från början var vi inte så bra på att skydda våra produkter, vilket har lett till en del kopiering i Asien. Idag ser vi till att alltid ha skydd på våra största marknader, innan vi visar upp en ny produkt offentligt.

Piratkopiering har både skett i form av snodda designidéer och regelrätta kopior där man även skrivit deras namn på produkten.

– Vi skriver brev till de företag som gör intrång. Där har vi sett att det hjälper om du har varumärket registrerat så att du tydligt kan visa att du är den officiella ägaren av varumärket, inte bara designskydden.

De tre grundarna av Transparent.
Transparents tre grundare Martin Willers, Per Brickstad och Magnus Wiberg.

Design ett värde att vårda

Transparent har sex olika designskydd registrerade hos EUIPO, däribland skivspelaren som gav dem deras finalplats i Design Europa Award.

– Våra kunder bryr sig mycket om vad de väljer ut att ha i sina hem. I förlängningen blir det att hantera produkter med varsamhet och uppmärksamhet. Vinyl är verkligen en ritual och det har varit roligt att sätta sig in i den tekniska världen för att kunna bygga en premiumprodukt, säger Per Brickstad.

Han och kollegorna på företaget blev glada när tävlingsledningen hörde av sig och berättade att de var nominerade i kategorin små företag.

– Det är jätteroligt. Det är inte bara monetära värden i immateriella tillgångar som är viktiga att skydda. Det finns också ett kulturellt oerhört stort värde i Europa. Så många designkulturer med lång historia som tillsammans bygger vår samhällsväv. Det förtjänar att hyllas.

Vinnarna av Design Europa 2024 presenteras den 25 september i Riga, Lettland.

Intervjun gjordes 2024.