Stefan Lundberg med Träskpinnen.
Foto: Åsa Josbrant
Produkt | Design

Träskpinnen – enkla idéer kan vara de bästa

Packa picknicken och följ med Stefan Lundberg ut i skogen! I februari 2020 designskyddade han Träskpinnen, ett grillspett där korven garanterat inte ramlar ner i glöden.

Till vardags är Stefan Lundberg driftingenjör på Skellefteå Kraft, på fritiden är han en person som gillar att lösa problem och är del av en riktig uppfinnar-familj.

– Det finns så många människor som har bra idéer därute, men som tyvärr tror att det är komplicerat att göra något av dem och därför lägger dem i skrivbordslådan, säger Stefan Lundberg.

Grillspettet var en konstruktion han improviserade av en svetstråd till vänners barn för 18 år sedan, men som sedan blev liggande. ”Vi var på semester med kompisar vars två pojkar lade korvar i hela stugan, vilket föräldrarna inte uppskattade… Under åren har flera kommenterat hur smart idén är, till slut peppades jag att kontakta innovationscentret på Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå. De hjälpte mig att undersöka om liknande fanns på marknaden, vilket stärkte mig i att gå vidare med idén. Det finns så mycket hjälp att få därute bara man vet var man ska vända sig.”

Sökte designskydd

Träskpinnen säljs idag på den lokala charkuteritillverkaren Bastuträsk charkuteris hemsida, Träskshop. Designskyddet (nr 2019/0304 i Svensk Designdatabas) tog några veckor att få från det att ansökan var inlämnad.

– Jag hade sökt designskydd tidigare på andra saker, så jag hade så klart en fördel. Men det är enkelt och finns utförligt förklarat hur man gör på PRVs hemsida. Någon gång har jag behövt komplettera, och då har jag fått snabb hjälp av PRVs kundsupport.

Även om grillspettet blev liggande under många år, har han inte varit sysslolös på fritiden. Tillsammans med fadern och systern har han tidigare utvecklat och sålt idén till ett lock för skidvallaförpackningar och systern driver idag försäljningen av det blixtsnabba takräcket On-rails som de utvecklat tillsammans för några år sedan.

– Där sökte jag faktiskt patent, även om jag visste att skyddet skulle bli svagt. Det blev till slut inget patent, men på så sätt hade vi skydd för idén medan arbetet med produktutvecklingen pågick, berättar Stefan Lundberg.

Han tror egenskapen att se möjligheter istället för problem ligger i familjen. En stark drivkraft för honom är att skapa något som bidrar till det lokala näringslivet.

– Man blir inte rik på en grillpinne. Det roliga är att den tillverkas och säljs av företag nära vår hembygd Skellefteå.

Intervjun gjordes januari 2021.

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online