Julstjärna i fönster.
Produkt | Design

Twister – sätter snurr på (h)julen

Att hitta lösningen på ett universalproblem. Det är drömmen för vilken uppfinnare som helst. Twisters uppfinnare Klas Forsberg i Kullavik är inget undantag. Sedan 2013 har han patent på en manick som vrider julstjärnan rätt i fönstret.

– Jag har en lista i min telefon på vardagsproblem som jag har hittat lösningar till. Jag måste bara få tid till att genomföra dem. Stjärnvridningen hade retat mig i många år när jag till slut tog tag i det och konstruerade lösningen och tog patentet, säger Klas Forsberg.

Klas Forsberg, uppfinnare till Twister
Klas Forsberg, Twisters uppfinnare

Det är inte första gången han uppfinner något. Tidigare har han haft patent på strandleksaker. Under större delen av sitt yrkesliv har Klas Forsberg arbetat med projektledning och produktutveckling inom allt från pyroteknik till kirurginstrument. Idag driver han och kollegan företaget Nordic Cleanroom som tillverkar renrum för elektronik- och medicinteknikindustrin.

– Twister är en enkel idé och konstruktion. Jag fick ekonomiskt stöd av ALMI i min patentansökan. Det är en konst att skriva en ansökan som ger så brett skydd som möjligt, så att inte någon bara kan ändra en liten detalj och sedan sno din idé. Därför rekommenderar jag att man använder en patentbyrå, i mitt fall tog jag hjälp av Valea.

Licens och royalty

Idag tillverkar och säljer Markslöjd hans uppfinning på licens, i deras avtal ingår att Klas Forsberg får en procent på försäljningen.

– Generellt som uppfinnare är det en bra väg att gå eftersom man oftast har annat att göra och marknadsföring och försäljning både är tidskrävande och kostsamt. Så mitt tips är att hitta någon som verkar i branschen. Men för att inte bli borttrollad kan det vara bra att ha lämnat in en patentansökan först. Det är ett bra angreppssätt.

Eftersom han varit med om flera uppfinningsresor har han idag folk som kommer och frågar honom om råd. Han hjälpte bland annat en bekant att lansera ett kort hundkoppel som sedan såldes på Ullared.

– Twister är ju väldigt säsongsbetonad. Drömmen som uppfinnare är att hitta något som alla behöver året runt… gemet eller påsklämman, ja något sånt.

Intervjun gjordes 2021. Foto: Klas Forsberg