Sverige tvåa i världen

Sverige försvarar förstaplatsen som mest innovativa land i EU sett till antalet ansökningar per invånare och är global tvåa efter Schweiz när European Patent Office (EPO) släpper siffrorna för 2020.

Antalet patentansökningar från svenska företag har ökat från 4 395 (år 2019) till 4 423 (år 2020). Sverige befäster alltså sin position som ett mycket innovativt land och har i det här hänseendet gått relativt opåverkade genom pandemin.

- Det har varit ett mycket utmanande år för alla Sveriges företag, men det vi ser i EPO:s rapport är ändå att våra företag fortsätter att utveckla många idéer som kan leda till patent, vilket är glädjande.

- Liksom tidigare år är vi starkast inom området telekommunikation – till stor del tack vare Ericsson som kommer på femteplats bland företagen som lämnat in flest ansökningar, 1 634 st ansökningar till EPO. Därmed ligger Ericsson på 5:e plats globalt och är nummer 1 i Europa, säger Peter Strömbäck, generaldirektör PRV, Patent- och registreringsverket.

Noterbart är också att Stockholm, men även Göteborg och Skåne, står sig starka som regioner, där Stockholm står som 6:e starkaste i Europa.

Till PRV:s pressmeddelande på Via TT (extern webbplats)