Maria Benktzon får Life Time Achievement Award

Svenska designern Maria Benktzon tilldelas idag en Life Time Achievement Award i DesignEuropa Awards 2023. Europeiska Immaterialrättsmyndigheten EUIPO, som står bakom tävlingen, ger henne det prestigefyllda priset för hennes långa arbete med innovativ och inkluderande design. Maria Benktzon är den första kvinna och därtill första svensk att tilldelas priset som delas ut vid en ceremoni i Berlin.

Maria Benktzon har i hela sin yrkesgärning haft ett utpräglat fokus på inkluderande design, vilket lyfts fram i juryns motivering: ”Marias arbete visar på en exceptionell och väl erkänd förmåga att designa inkluderande, ergonomiska, lättanvända produkter med stark estetisk kvalitet”.

Vi är idag mycket glada för Marias skull, som inte bara är första kvinna utan även första svensk att tilldelas detta pris. Juryn har gjort ett utmärkt val som också belyser det viktiga i att hantera sina immateriella tillgångar och därmed skydda sin design. En viktig hantering för stärkt konkurrenskraft i samhället, säger Margareta Ternell, Marknads- & kommunikationsdirektör på Patent- och registreringsverket.

Maria Benktzon har bland annat gjort utrustning för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att leva självständigt. Tillsammans med formgivaren Sven-Eric Juhlin utförde hon ingående ergonomiska och fysiologiska studier fokuserade på greppvänlighet hos knivar, vilket ledde till designen av världens första vinklade bröd- och kökskniv. Hon har även gjort kryckor, gåstöd, personlig hygienutrustning, Knork-gaffeln och Eat Drink-tallriken.

För gemene man är kanske Maria Benktzon mest känd för att hon 1988 tillsammans med Sven-Eric Juhlin 1988 tog fram en droppfri kanna till SAS. Kannan har blivit ikonisk och tillverkats i över 500 000 exemplar. Den används idag av ett 30-tal flygbolag världen över.

Maria Benktzons design finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, på Museum of Modern Art i New York och Design Museum i London. Priset som uppmärksammar vikten av god design och skyddet av den, delas ut vid en ceremoni i Berlin den 5 september.

Läs mer om priset