På streamalagligt.se streamar du serier, sport, filmer, spel och böcker – helt lagligt

Gillar du att kolla på tv-serier och sport, spela datorspel eller lyssna på ljudböcker? Det finns en mängd streamingtjänster tillgängliga online – men många av dem är illegala. Därför har Patent- och registreringsverket lanserat sajten streamalagligt.se som samlar lagliga streamingalternativ på ett och samma ställe.

– Du hittar länkar till många stora, etablerade aktörer men även mindre sajter på streamalagligt.se. Det alla har gemensamt är att allt innehåll hanterats rätt, oavsett om det handlar om aktuella filmer, de senaste matcherna eller bästa böckerna – och att det är schysst och lagligt, säger Margareta Ternell, marknads- och kommunikationschef på PRV.

En undersökning som PRV har beställt från Sifo visar att svenskarna streamar som aldrig förr. Vi tittar på sport och filmer, vi lyssnar på musik, läser e-böcker och spelar datorspel. Trots den stora mängd innehåll vi konsumerar är det dock få som har koll på om sidorna de streamar från är lagliga eller inte – och för en del spelar det inte ens någon roll.

– Vi vill göra det enkelt att förstå hur det fungerar med upphovsrätten i stort; det är viktigt att man kan tjäna pengar på det man skapar och ha kontroll över det man äger. Vi vill få fler att inse vikten av att välja lagliga alternativ när man tar del av innehåll – och göra det enkelt att hitta lagliga sajter.

För att kunna erbjuda en sajt med länkar till alla lagliga streamingtjänster har PRV scannat den svenska streamingmarknaden.

Kampanj och sajt ska höja kunskapen

PRV har i uppdrag att värna de immateriella rättigheterna, det vill säga patent, varumärke, design och upphovsrätt. I uppdraget ingår också att höja kunskapen om upphovsrätt i digital miljö, där illegal streaming på nätet ingår. Som en del i det uppdraget har PRV lanserat sajten streamalagligt.se. Vi har även genomfört en kampanj där en informationsfilm visar att pengarna från annonsintäkterna från de illegala streamingsajterna ofta går till kriminell verksamhet.

– Det är få som känner till att det i vissa fall kan gömma sig kriminella nätverk bakom de illegala streamingsajterna. De tjänar pengar på annonsintäkter från sajterna, pengar som de sedan omsätter till annan kriminell verksamhet, säger Margareta Ternell.

Fakta om upphovsrätt

Upphovsrätt skyddar musik, film, litteratur och annat konstnärligt skapande. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt då verket kommer till. Upphovsrätten ger konstnärer, fotografer, författare och andra kreatörer ensamrätt att bestämma över hur deras egna verk får framföras, spridas och visas.

PRV:s webbplats för legal streaming heter Streamalagligt.se. Här hittar du lagligt innehåll inom musik, film, TV-program, e-böcker, dataspel och sport.

Streamalagligt.se (extern webbplats)