Allmänhetens medievanor

Vi streamar som aldrig förr, allt från musik och filmer till tv-serier, e-böcker, spel och sport. Trots det känner många osäkerhet kring om sidorna de streamar från är lagliga eller inte, och för en del spelar det heller ingen roll. Det är några av resultaten från PRV:s Sifo-undersökningar om allmänhetens syn på streaming och nedladdning.

Vår första undersökning vände sig till målgruppen 18–79 år och den andra till ungdomar i åldern 12–16 år. Vi ville veta vilka drivkrafterna är bakom streaming, hur den lagliga och olagliga användningen av digitala tjänster ser ut och vilka attityder som ligger bakom detta.

Visste du att...?

  • Vi gillar att streama. 86 % av vuxna i åldrarna 18–29 år laddar ner eller streamar ofta eller mycket ofta. Nästan 70% av ungdomarna kollar på film, sport eller tv-serier på nätet minst en gång i veckan.
  • Det är utbudet som avgör. 70 % av alla mellan 18–79 år tycker att ett bra utbud är viktigast av allt vid valet av digitala sajter, till och med viktigare än om sajten är laglig eller inte. Att sajterna är gratis är extra viktigt för ungdomarna.
  • Både ungdomar och vuxna streamar från sajter med olagligt innehåll. 20% av de vuxna, hälften av de yngre vuxna. Bland ungdomar använder 39% dessa sajter medan 17% är osäkra på om sajterna de är inne på är olagliga eller inte.
  • Unikt material är den främsta anledningen till att ungdomar använder olagliga sajter. Många saknar eller känner inte till lagliga alternativ.
  • Både ungdomar och vuxna tror på mer information om vilka lagliga alternativ som finns.

Varför gjorde vi undersökningarna?

PRV har fått i uppdrag av regeringen att höja kunskapen om upphovsrätt i digitala miljöer. Med hjälp av undersökningarna ville vi ta reda på vad ungdomar och vuxna känner till om upphovsrätt och vilka attityder som finns till bl.a. streaming och illegal nedladdning av filmer, tv-serier och annat, digitalt material.

Vad har upphovsrätten med streaming och nedladdning att göra?

Illegal nedladdning och streaming omsätter stora summor varje år. Personerna bakom de olagliga sajterna tjänar stora pengar på annonserna som ligger där, pengar som även används till annan, brottslig verksamhet. Upphovspersonerna som gjort eller medverkat i filmerna och serierna blir utan ersättning.