Tre personer sitter runt ett bord med dator, iPad och hörlurar

Vad är streaming?

Streaming, fildelning och nedladdning – vad står det för och på vilket sätt riskerar du att bidra till kriminell verksamhet genom att streama från olagliga tjänster?

Streamingtjänster är vanligast för film, TV och musik. En av världens största streamingtjänster på nätet är YouTube. 

Vad är skillnaden mellan att streama, ladda ner och fildela upphovsrättsligt skyddat material?

Streama innebär att i realtid spela upp ljud- eller videofiler på en dator, surfplatta eller mobiltelefon från en webbplats samtidigt som filerna överförs i ett nätverk. Vid streaming uppstår normalt ingen kopia av den skyddade filen hos användaren, även om en tillfällig kopia rent tekniskt kan skapas.

Nedladdning innebär att användaren laddar ner en kopia av filen, vilket bara är tillåtet om filen är laglig och det sker för privat bruk. Fildelning är ett sätt att göra filer tillgängliga i ett nätverk, för andra att kopiera. Detta kräver tillstånd från de som har skapat verken; upphovspersonerna.

Olagliga streamingtjänster är främst film- och musikfiler som saknar tillstånd från de som har skapat verken; rättighetsinnehavarna. Filerna är därför olagliga och får inte göras tillgängliga för användarna.

En olaglig streamingtjänst är oftast gratis för besökaren. Besökaren behöver ibland skapa ett konto eller registrera sig och lämnar då ifrån sig uppgifter som kan användas på oönskade sätt. Filmer och TV-serier som visas genom en olaglig streamingtjänst är ofta sämre översätta eller saknar undertexter helt.

Genom att streama från olagliga streamingtjänster riskerar du att bidra till finansiering av grov kriminell verksamhet. Dessa pengar kommer främst från den annonsering som sker på olagliga streamingtjänster. Ju fler besökare en olaglig streamingtjänst har, desto större annonsintäkter. Pengarna kan sedan användas för annan, kriminell verksamhet.

Läs mer om kopplingen mellan olagliga streamingtjänster, multikriminell verksamhet och intäkter i mångmiljonklassen under "Aktuella rättsfall" och "Om streaming globalt".

PRV:s webbplats för legal streaming heter Streamalagligt.se. Här hittar du lagligt innehåll inom musik, film, TV-program, e-böcker, dataspel och sport.

Streamalagligt.se (extern webbplats)

Läs mer

Aktuella rättsfall och utredningar

Om streaming globalt

FAQ: upphovsrätt och streaming

Uppdaterad 2024-02-06