två personer med Kånken-ryggsäck
Kläder | Varumärke

Fjällräven - Made in Sweden: Om piratkopiering

Handel med piratkopior är ett ökande problem – dels för företagen själva, men framförallt för deras kunder. Detta visar en nyligen publicerad studie* beställd av PRV. Ett företag som tidigt uppmärksammade problemet med piratkopierade produkter och som arbetat med detta är friluftsföretaget Fjällräven.

Åke Nordin grundade Fjällräven i Örnsköldsvik på sextiotalet med kvalitet och funktion som ledord. Under de kommande åren utvecklades Fjällrävens produktsortiment i en rasande fart då Åke ständigt drevs av att hitta nya praktiska lösningar för friluftsmänniskan. Sedan dess har flera av produkterna blivit närmast ikoniska. Idag är till exempel Grönlandsjackan, Expedition Down Jacket och Kånken-ryggsäcken populära världen över.

Ända sedan Åke startade Fjällräven har det varit viktigt att varumärket förknippas med hållbara och slitstarka produkter. Christian Dalsgaard, säkerhetschef på Fjällräven, berättar att Åkes ledord är precis lika viktiga idag och därför prioriteras ett aktivt varumärkesarbete. En viktig del i att vårda och bevara varumärket är att motverka piratkopiering.

Fjällräven i världen

Fjällräven har inte bara registrerat varumärke, design, mönster och patent hos PRV utan även i och utanför EU; de har även etablerat samarbeten med bland annat tullverk och internationella e-handelsplattformar för att bevaka sina immateriella rättigheter. Registreringarna av företagets immateriella tillgångar hjälper om företaget behöver vidta juridiska åtgärder mot piratkopiering eller andra intrång.

– Vi har ett antal medarbetare som bevakar den globala marknaden för att upptäcka piratkopierade produkter. Vi arbetar dessutom på fysiska marknadsplatser, både i Sverige och internationellt för att förhindra försäljning av piratkopior.

Piratkopierade produkter genomgår aldrig de tester som krävs för att få säljas i till exempel Sverige.  Eftersom både produktens ursprung och tillverkningsprocess är okänd så är riskerna för en hälsovådlig produkt stor. Det finns helt enkelt inga garantier för att piratkopian är av samma kvalitet som originalet eller är säker att användas.

– Detta är ett nog tydligt exempel för oss på vilka risker som finns med piratkopiering. Dessa produkter är tillverkade utan tanke på kvalitet, miljö eller hälsa utan drivs enbart av vinstintresse, säger Christian Dalsgaard.

En del av säkerhetschefens arbete går även ut på att ta kontakt med kunder som råkat ut för piratkopierade produkter och erbjuda dem hjälp med att göra en polisanmälan. Han berättar att det är viktigt för Fjällräven att deras kunder känner sig trygga med deras produkter.

–  Kund- och produktsäkerhet är starka drivkrafter bakom det arbete vi lägger ner för att motverka problemet och vi är glada att ha kommit så här långt.

Intervjun gjordes 2023.

PRV om piratkopiering

Studien "Förfalskning och piratkopiering och den svenska ekonomin" har gjorts av OECD på uppdrag av PRV och blev klar i maj 2019.

  • Piratkopiering av svenska produkter omsätter mer än 28 miljarder kr årligen.
  • Svenska konsumenter luras på 4,5 miljarder kr per år i tron av att de köper ett original.
  • Sverige går miste om mer än 7 miljarder kronor per år i förlorade skatteintäkter.
  • Piratkopiering bidrar till dåliga arbetsförhållanden och produkter som innebär risker för hälsa och säkerhet.

Förfalskning och piratkopiering och den svenska ekonomin, OECD (pdf 3 MB)

Piratkopiering, skydda ditt företag

Testa ditt företag!

Tillgångar kan dölja sig i patent, varumärken, design, företagsnamn, arbetsmetoder, kundregister, avtal och mycket annat. Tar du hand om dina immateriella tillgångar kan du utveckla dina affärsstrategier och stärka ditt företags konkurrenskraft. Och öka lönsamheten.

I testet Genomlysningen får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online