Registrera ditt varumärke och domännamn tidigt

Du som startar företag bör förutom att välja företagsnamn tidigt registrera ditt varumärke och domännamn.

Registrera ditt varumärke

Varumärket är kännetecknet för din produkt eller tjänst. Det kan till exempel bestå av ett eller flera ord, en logotyp eller ljud och melodier.  Med hjälp av ett registrerat varumärke är det du som har kontrollen över vem som får göra affärer med dina kännetecken.

Varumärket registrerar du hos PRV. Det måste vara unikt och gå att skilja från andra varumärken och företagsnamn.

Titta i PRV:s varumärkesdatabas "Svensk varumärkesdatabas" så att det varumärkesnamn som du vill använda inte redan finns.

Svensk varumärkesdatabas (öppnas i nytt fönster)

Gå sedan igenom PRV:s guide för varumärkesansökan

Registrera ett domännamn

De flesta företag vill ha ett varumärke som fungerar på internet, det är en viktig plats för marknadsföring. Då måste du registrera ett domännamn – en adress på internet. Om domännamnet ska vara samma eller i alla fall tydligt hänga ihop med namnet på ditt företag eller varumärke är det viktigt att du registrerar ditt domännamn så tidigt som möjligt. Du kan göra det samtidigt som du ansöker om företagsnamn och varumärke.

Du registrerar ditt domännamn hos någon av Internetstiftelsens återförsäljare. Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se. De ansvarar även för toppdomänen .nu.

Titta i Internetstiftelsens databas så att det domännamn du vill använda inte redan finns. Gör detta innan du registrerar motsvarande namn som ett varumärke.

Internetstiftelsens databas med domännamn

Mer om domännamn på Internetstiftelsens webbplats

Fundera på om du behöver andra toppdomäner som till exempel .com., beroende på var din marknad är.

Det finns fler saker att tänka på när du startar företag

Det är bland annat viktigt att du kartlägger ditt företags immateriella tillgångar och gör en strategi för hur du ska hantera dem.

Mer information för dig som är företagare