Idag öppnar vi Upphovsrättsskolan

Upphovsrättsskolan är en digital plattform med syfte att främja upphovsrätten. Webbplatsen innehåller en mängd spel och övningar om upphovsrätt.

Upphovsrättsskolan är riktat till elever och lärare på grundskolan, årskurserna 1-9. Det finns även en hel del övningar och material för lärarstudenter.

Learning by playing

Webbplatsen innehåller alltifrån lyckohjul och memoryspel till praktiska övningar och minneslistor för en skoluppgift eller förberedelse för en nyhetssändning. Den pedagogiska grundtanken bygger på idén om ”learning by playing”, att eleverna ska lära sig upphovsrätt genom att spela spelen och göra de övningar som webbplatsen består av. Det ska helt enkelt vara kul att lära sig upphovsrätt!

Upphovsrättsskolan innehåller även ett pedagogiskt lärarmaterial som guidar läraren igenom webbplatsen och upphovsrätten, tipsar om presentationsupplägg och ger möjlighet att dela ut diplom till eleverna som klarar slutprovet på webbsidans tivoliområde. Samma material är dessutom värdefull information för studenter på lärarutbildningarna som vill lära sig mer om upphovsrätt.

Bakgrund

I juni 2017 fick PRV ett uppdrag från regeringen att höja kunskapen om upphovsrättens innebörd hos allmänheten. Samma höst blev PRV presenterade för den finska webbsidan Kopiraittila Skola skapad av upphovsrättsorganisationen Kopiosto. Genom de licensrättigheter som PRV har fått från Kopiosto har innehållet på Upphovsrättsskolan översatts till svenska och anpassats till svensk lagstiftning och svenska förhållanden.

Besök Upphovsrättsskolan (extern webbplats)