Intresseanmälan till Exjobb - Kan man från patent se trender i framtidens batteriteknik?

Läser du ett civilingenjörsprogram inom elektroteknik, kemiteknik, materialvetenskap eller liknande, och vill vara med och utforska patent inom området energilagring och batteriteknik? Då erbjuder vi dig ett intressant, utmanande och självständigt arbete där du är med och stärker landets innovationsförmåga.

Ditt uppdrag

Energilagring och batteriteknik är en framtidsbransch som blir allt viktigare i kampen mot klimatförändringarna. Med den växande efterfrågan på ren energi och elektrifiering av transportsektorn, har batterier blivit en nödvändighet. Li-jon batterier är en av de mest efterfrågade och använda batterityperna i världen idag. De har en hög energitäthet, vilket gör dem lätta och kompakta och idealiska för att driva allt från bärbara datorer till elbilar. Forskningen på framtidens batterier fokuserar på att utveckla nya teknologier och material för att öka batteriernas kapacitet, livslängd och laddningstider.

Ditt uppdrag blir att kartlägga patentlandskap inom teknikområden som exempelvis uppladdningsbara batterier och/eller Li-jon batterier för att kunna se trender för framtidens batteriteknologi. Patentlandskapet kan också användas för att hitta kritiska punkter i utvecklingsarbetet inom dessa teknikområden, eller identifiera nya heta områden för framtida utveckling.

En patentlandskapsrapport innehåller en visuell presentation med grafer och tabeller som visar de största och mest betydande aktörerna inom området, ansökningstrender över tid, samarbeten, teknikens utveckling och hur konkurrensen utvecklas. Alla framgångsrika, utvecklande företag har en sak gemensamt - en väl genomarbetad immaterialrättsstrategi. Här kan ett patentlandskap vara ett värdefullt verktyg för företagsledare, investerare och beslutsfattare.

Du börjar med en kort introduktionsutbildning till patentsystemet, där du får bekanta dig med våra verktyg för patentlandskap och introduceras till patentjuridik.

När du har bekantat dig med patentsystemet och verktygen blir nästa steg att:

  • Samla in en mängd patentdokument från relevant teknikområde
  • Analysera utvecklingen av trender, aktörer, samarbeten, konkurrenter och teknikutveckling från patentdata.
  • Från analysen dra relevanta slutsatser kring teknikutvecklingen och möjligheter till var och vilken teknikutveckling som kan ske i framtiden inom kommunikationssystem.

Du sammanfattar ditt arbete i en rapport som du presenterar på PRV. Omfattning på uppdraget är 30 högskolepoäng.

Vem är du?

  • Du är nyfiken och intresserad av att sätta dig in i ny teknik.
  • Du är analytisk och arbetar effektivt och strukturerat för att nå resultat.
  • Du är bra på att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska. 

Arvode

För att du ska få arvode krävs:

  • Att exjobbsrapporten är klar och tillgänglig i sin slutversion.
  • Att PRV:s handledare har meddelat via mail att du är klar med ditt uppdrag hos oss, vilket innebär att du har presenterat ditt arbete på PRV.
  • Att högskolans handledare har meddelat via mail att du är klar med ditt uppdrag, vilket innebär att du har presenterat ditt arbete på högskolan, och om det ingår även opponerat på någon annans arbete.
  • Utdrag ur betygsregistret (PDF i mail) där det framgår att godkänt examensarbete är inrapporterat.

Det här är PRV

PRV är myndigheten för immaterialrätt. Vi jobbar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant för att stärka tillväxt och konkurrenskraft i Sverige.

Hos oss granskar och registrerar vi patent, design och varumärkesskydd, och hanterar frågor om upphovsrätt. Hos oss arbetar allt från ingenjörer och jurister till IT-arkitekter.

På PRV:s patentavdelning arbetar vi med patentansökningar och uppdrag inom alla teknikområden: elektronik, mekanik och kemi. 

Hos oss får du ett stimulerande arbete, trevliga kollegor, bra stämning och fina lokaler i centrala Stockholm.

Vill du veta mer?

Läs mer om hur det är att arbeta på PRV

Intresseanmälan mejlas till exjobb@prv.se senast den 30 juni 2023.