PRV söker civilingenjör inom polymer- och fiberteknik

Sista ansökningsdag:

Vill du arbeta som patentingenjör på PRV? Under de senaste åren har det skett en snabb utveckling inom cellulosabaserade material, mycket på grund av klimat- och miljöskäl. Utvecklingen sker inom såväl materialval som bearbetningsteknik. Hos oss på PRV, myndigheten för immaterialrätt, får du arbeta med den senaste tekniken på området och varje dag bidra till att göra Sverige mer hållbart. Som patentingenjör får du en bred överblick av fältet nationellt och internationellt.  

Alla framgångsrika, utvecklande företag har en sak gemensamt - en väl genomarbetad immaterialrättsstrategi. Den som får ett patentskydd kan hindra andra att importera, tillverka och sälja produkter eller tillverkningsprocesser som bygger på patentet. Patentbranschen är aktiv och näringslivet ställer stora krav på oss.

Vi söker dig, som har minst civilingenjörsexamen eller akademisk examen på magisternivå inom polymer- och fiberteknik, och som vill utbildas till patentingenjör och arbeta hos oss. Examen ska vara uttagen senast vid provanställningens slut.

Vad erbjuder vi?

Din anställning hos oss inleds med en 18 månader lång patentingenjörsutbildning. Utbildningen sker på plats på PRV. Praktik varvas med teori med både handledning och lärarledd undervisning. Kurserna omfattar databaser, sökverktyg, granskningsmetodik, klassystem inom patent, patentjuridik, argumentationsteknik och rapportskrivning.

På de tekniska enheterna på PRV arbetar vi med patentansökningar och konsultuppdrag inom alla teknikområden; elektronik, mekanik och kemi. Patentansökningar inom polymer- eller fiberteknik handläggs huvudsakligen på kemienheten, som idag består av drygt tjugo civilingenjörer och kemister, varav vissa är disputerade.

Som patentingenjör genomför du databassökningar för att se om en uppfinning som patentsöks redan är känd. Beroende på vad som framkommit under sökningarna skriver du sedan ett preliminärt utlåtande om uppfinningens patenteterbarhet. Efter eventuell skriftväxling med sökanden fattar du beslut om patent ska beviljas eller inte. 

I rollen som patentingenjör får du hela tiden lära dig något nytt och jobba med den senaste teknikutvecklingen. Du kombinerar också dina teknikkunskaper med både juridik och språk. Vi erbjuder dig ett intressant och utmanande arbete. Arbetet är i grunden självständigt, men för att säkerställa kvalitén behöver vi samarbeta, diskutera och återkoppla till varandra. En del patentingenjörer ingår även i något av våra tvärfunktionella team, som på olika sätt ansvarar för att utveckla och förbättra patentprocessen. Vi lovar också trevliga kollegor, bra stämning och fina lokaler i centrala Stockholm. Möjlighet att jobba på distans ett par dagar per vecka finns.

Är du den vi söker?

För att trivas i rollen är du som söker nyfiken och intresserad av att sätta dig in i ny teknik. Du är analytisk och beslutsam samt arbetar effektivt och strukturerat för att nå resultat. Du har förmåga att sätta in dig i stora mängder text på förhållandevis kort tid och utifrån det prioritera det viktiga. God samarbetsförmåga är viktigt då arbetet innebär kontakter både internt och externt. Du har också ett intresse för juridik, då patentjuridiken sätter ramarna för vårt arbete. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi skriver beslut och utlåtanden på både svenska och engelska, så det är väldigt viktigt att du är bra på att uttrycka dig i tal och skrift. Det är meriterande med baskunskaper i tyska, franska eller annat patentintensivt språk.

Läs mer om PRV och se vilka du kommer att jobba med på https://www.linkedin.com/company/prv/

På vår hemsida kan du läsa mer om hur det är att arbeta på PRV och om vår utbildning till Patentingenjör: Jobba hos oss på PRV, Patent- och registreringsverket - PRV

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Vi tillämpar sex månaders provanställning. Startdatum för anställningen är den 2024-10-01 och då börjar även den obligatoriska utbildningen till patentingenjör.

Låter det intressant?

Välkommen med din ansökan som innehåller ett personligt brev, CV och kursförteckning över eftergymnasiala studier samt examensbevis senast 2024-06-25.

För mer information är du välkommen att kontakta enhetschef Ann Börjeson eller HR-specialist Petter Svensson. Fackliga representanter är Carolina Gomez-Lagerlöf (Saco-S) och Håkan Bodin (ST). Alla kontaktpersoner nås på telefon 08-782 28 00.

I denna rekrytering kan vi använda oss av tester och/eller arbetsprov.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda, undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

patent, civilingenjör, PhD, master, cellulosa, cellulose, fiber, fibre, polymer, kemi, chemistry