PRV söker civilingenjör inom Telekom

Sista ansökningsdag:

Vill du arbeta som patentingenjör på PRV? Tekniken kring trådlöskommunikation utvecklas snabbt. Från 3G och LTE till 5G och nu framåt 6G. Utvecklingen ger oss inte bara förbättrad kommunikation med större mängder data och snabbare hastigheter att föra över den, utan också ”sakernas internet” med självkörande fordon, smarta fabriker och smarta städer med artificiell intelligens (AI). Kommunikationssystemen har utvecklats från enbart datatransport till styrsystem och fått en ännu större vikt i samhället.

Nu söker vi dig som vill arbeta med framtiden för den här tekniken. På PRV utgör vi navet i svensk innovation eftersom patent är ett av de viktigaste sätten att skydda det man har utvecklat. Den som får ett patentskydd kan sedan hindra andra att importera, tillverka och sälja produkter som bygger på patentet.

Vad erbjuder vi?

I rollen som patentingenjör får du hela tiden lära dig något nytt och jobba med den senaste teknikutvecklingen. Du kombinerar också dina teknikkunskaper med både juridik och språk. Vi erbjuder dig ett intressant och utmanande arbete. Arbetet är i grunden självständigt, men för att säkerställa kvalitén behöver vi samarbeta, diskutera och återkoppla till varandra. En del patentingenjörer ingår även i något av våra tvärfunktionella team, som på olika sätt ansvarar för att utveckla och förbättra patentprocessen. Vi lovar också trevliga kollegor, bra stämning och fina lokaler i centrala Stockholm. Möjlighet att jobba på distans ett par dagar per vecka finns.

I anställningen ingår en 18 månader lång patentingenjörsutbildning. Utbildningen sker på plats på PRV. Praktik varvas med teori med både handledning och lärarledd undervisning. Kurserna omfattar databaser, sökverktyg, granskningsmetodik, klassystem, patentjuridik, argumentationsteknik och rapportskrivning.

På de tekniska enheterna på PRV arbetar vi med patentansökningar och konsultuppdrag inom alla teknikområden; elektronik, mekanik och kemi. Patentansökningar inom telekom handläggs huvudsakligen på en av våra el-enheter, vilken idag består av drygt tjugo civilingenjörer.

Som patentingenjör genomför du databassökningar för att se om en uppfinning som patentsöks redan är känd. Beroende på vad som framkommit under sökningarna skriver du sedan ett preliminärt utlåtande om uppfinningens patenteterbarhet. Efter eventuell skriftväxling med sökanden fattar du beslut om patent ska beviljas eller inte.

PRV är myndigheten för immaterialrätt. Vi arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant för att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Genom att öka insikten och förmågan att omsätta immateriella tillgångar bidrar PRV till ett innovationskraftigt och hållbart samhälle. Patentbranschen är aktiv och näringslivet ställer höga krav på oss.

Är du den vi söker?

För att trivas i rollen är du som söker nyfiken och intresserad av att sätta dig in i ny teknik. Du är analytisk och beslutsam samt arbetar effektivt och strukturerat för att nå resultat. Du har förmåga att sätta in dig i stora mängder text på förhållandevis kort tid och utifrån det prioritera det viktiga. God samarbetsförmåga är viktigt då arbetet innebär kontakter både internt och externt. Du har också ett intresse för juridik, då patentjuridiken sätter ramarna för vårt arbete. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi skriver beslut och utlåtanden på både svenska och engelska, så det är mycket viktigt att du är bra på att uttrycka dig i tal och skrift på båda språken. Det är meriterande med baskunskaper i tyska, franska eller annat patentintensivt språk.

Du har en civilingenjörsexamen eller akademisk examen på minst magisternivå inom telekom, elektroteknik eller teknisk fysik med inriktning mot telekom, telesystem, kommunikationssystem, eller liknande. Vi ser att du har erfarenhet med inriktning mot telekom, gärna av arbete med 3GPP RAN 1-3.

Läs mer om PRV och se vilka du kommer att jobba med på https://www.linkedin.com/company/prv/  

På vår hemsida kan du läsa mer om hur det är att arbeta på PRV och om vår utbildning till Patentingenjör: Jobba hos oss på PRV, Patent- och registreringsverket - PRV

Tjänsterna är tillsvidareanställningar på heltid. Vi tillämpar sex månaders provanställning. Startdatum för anställningen är den 2024-10-01 och då börjar även den obligatoriska utbildningen till patentingenjör.  

Låter det intressant?

Välkommen med din ansökan som innehåller ett personligt brev, CV och kursförteckning över eftergymnasiala studier samt examensbevis senast 2024-06-25.

För mer information är du välkommen att kontakta enhetschef Elin Sylvan eller HR-Specialist Petter Svensson. Fackliga representanter är Carolina Gomez-Lagerlöf (Saco-S) och Håkan Bodin (ST). Alla kontaktpersoner nås på telefon 08-782 28 00.

I denna rekrytering kan vi använda oss av tester och/eller arbetsprov.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda, undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.


patent, civilingenjör, 5G, 6G, NR, telekom, telecom, radio, wireless, network, mobile, communication, cellular, telecommunication, 3GPP, SEP, massive MIMO, AI, RAN, D2X