Piratkopior kostar samhället miljarder

Idag presenteras en rapport från OECD och EUIPO som visar att Sverige förlorar åtskilliga miljarder på piratkopior i uteblivna skatteintäkter.

Den årliga omsättningen för piratkopierade produkter där originalen kommer från svenska företag är uppskattningsvis 28,3 miljarder kronor. Det innebär att svenska företag varje år förlorar 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering, enligt studien från OECD och EUIPO som gjorts på uppdrag av PRV.

Problemet är enormt. Av den totala världshandeln uppskattas 2,5 procent utgöras av olagligt kopierade produkter och 5,8 procent av importen till EU. I ekonomiska termer motsvarar värdet av den olagliga kopieringen ungefär lika mycket som Österrikes bruttonationalprodukt.

De oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter.

- Varannan person som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper en äkta vara, säger Peter Hedin, expert piratkopiering på PRV.

Förfalskade produkter uppfyller oftast inte säkerhetskrav och det finns inga garantier för vad exempelvis kosmetikan eller schampot innehåller.

- Man luras att tro att man har köpt en kontrollerad produkt, som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, som kan framkalla allergiska redaktioner eller orsaka bränder, avslutar Peter Hedin.

Läs rapporten här, (pdf 1,3 Mb) 

Expertens tips

  1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.
  2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.
  3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.
  4. Använd sunt förnuft.
  5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker.

Läs gärna också:

En Dålig Affär