Bild på Statistikårsboken

Statistikårsbok 2020: Tema rymden och miljöteknik

Myrägg, larver och agar. Vad kommer rymdfararna att äta när de färdas i raketfart mot Mars? Det och många andra roliga och oväntade saker finns att läsa i årets statistikårsbok.

Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och som fångar upp och sätter ljus på vad som är på gång och inom vilka områden innovationerna främst sker.

Nu är årets upplaga här med särskilt fokus på miljö- och rymdteknik.

Rymden är ett tema som intresserar och den senaste tidens nysatsning på rymdresor har gjort att rymdteknik är ett särskilt intressant område för innovationer och patent. Astronauten Christer Fuglesang intervjuas om rymdmat, vad är det egentligen man äter när man skakar runt i tyngdlöshet? Och vad är det som fascinerar så mycket med rymden och kan vi bo och bygga kolonier på Mars?

Det andra temat är miljöteknik. Det är ett område som befinner sig i en tydlig uppgång. För Sveriges del handlar det framför allt om klimatsmart elektronik och transport/frakt. I stort sett överallt annars dominerar energikällor och kraftöverföring. 

Statistikårsboken, PRV:s årliga skrift om statistik kring patent, varumärke och design, kommer ut en gång per år och innehåller statistik om patent, varumärke och design. 

Statistikårsboken finns som PDF här.