Foto: EPO

Sverige vinner årets europeiska uppfinnartävling

Ikväll blev det klart att svenska uppfinnarna Henrik Lindström och Giovanni Fili vann prestigefyllda European Inventor Award i kategorin Små- och medelstora företag.

Exeger fick priset för sitt patent som vidareutvecklar nanonsolcellsteknik. Det gör det möjligt att skriva ut solceller i en mängd ytskikt och kvalitéer med solceller som är så kraftfulla att de kan driva till exempel hemelektronik, även i inomhusbelysning.

-Det är väldigt glädjande att Sverige alltid placerar sig högt på listor över innovativa länder. Det här visar på svensk innovationskraft, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och Registreringsverket.

-Exeger är ett mycket bra exempel på hur man kan jobba strategiskt med sina immateriella tillgångar. Det tar tid att utveckla ny teknik. Tack vare möjligheten att skydda sina lösningar med patent har de kunnat jobba långsiktigt. Det ska bli intressant att följa deras fortsatta resa mot storskalig produktion, avslutar Peter Strömbäck.

- Vi är extremt stolta över att vår innovation uppmärksammas med ett av de finaste prisen man kan få. Patent har varit avgörande för vår framgång, särskilt i förhandlingar med våra globala kunder. Vårt mål har alltid varit att bygga ett nytt, modernt svenskt industribolag och det här priset är en viktig milstolpe i det arbetet, det är också ett kvitto på vår tekniska höjd och hur viktig vår innovation är för att skapa ett bättre liv för människor runt om i världen samtidigt som man bidrar till att förbättra miljön, säger Henrik Lindström och Giovanni Fili på Exeger.