Patentingenjörerna Siri och Jimmie

Vad gör egentligen en patentingenjör? Och hur kan Patent- och registreringsverket skapa förutsättningar för innovation och tillväxt hos företag? Vi har träffat patentingenjörerna Jimmie Femzén och Siri Luthman för att höra mer om deras jobb på centret för immaterialrätt i Sverige.

Jimmie Femzén jobbar sedan åtta år tillbaka på Patent- och registreringsverket, PRV. Han är utbildad till civilingenjör och lärare, och har en bakgrund som utbildare på Ericsson. På PRV jobbar han som patentingenjör och är för närvarande tf. enhetschef.

Vad fick dig att söka dig till PRV?

- Jag ville ha mer detaljer i jobbet, gräva djupare och lära mig mer om telekom. I min tidigare roll som utbildare på Ericsson fanns inte alltid tiden och möjligheten. När jag såg annonsen från PRV sökte jag och fick jobbet. Och jag trivs otroligt bra.

Vad är det bästa med jobbet?

- Variationen; att arbeta med avancerad teknik, föreläsa, träffa folk och berätta om vilket toppenjobb jag har. Det finns en stor okunskap kring patent, så det känns både roligt och viktigt att bidra till att höja kunskapen.

- På PRV håller vi oss hela tiden ajour med den nya tekniken, långt innan den slår ute i samhället. Företeelser som AI, maskininlärning, blockchain och IoT är inget nytt för oss. Möjligheten att jobba med teknik innan någon annan ser den är väldigt spännande, tycker Jimmie.

PRV handlägger alla teknikområden och kunskapen hos medarbetarna är både djup och bred. Ett och samma patent kan spänna över flera olika teknikområden och patentingenjörerna jobbar tätt över de tekniska enheterna. Samarbetet och möjligheten att alltid kunna ta hjälp av varandra är något Jimmie ser som väldigt positivt.

Noggrannhet och snabba beslut

- Jobbet är en bra kombination av ensamarbete och samarbete, och är viktigt att ha driv och utmana sig själv. Det gäller att både vara noggrann och sätta sig in i detaljer, och samtidigt kunna fatta snabba beslut. Som patentingenjör blir du en mini-expert på ett specifikt, tekniskt område varje gång du handlägger en ny patentansökan, berättar Jimmie.

Siri Luthman, PhD Biomedicinsk Optik, har en bakgrund som akademisk forskare från Cambridge och Genèves universitet. Sedan ett halvår tillbaka går hon PRV:s patentingenjörsutbildning.

Varför valde du just PRV?

- Som forskare tenderar du att jobba väldigt spetsinriktat. Jag ville jobba inom patentbranschen, bredare och mer interdisciplinärt. Patentingenjör kändes som ett spännande jobb och jag fick snabbt ett väldigt gott intryck av PRV, berättar Siri.

Berätta om ditt jobb!

- Det här är ett perfekt jobb för den som är teoretiskt lagt, gillar språk, ny teknik och juridik. Jag gillar att snabbt sätta mig in i nya teknikområden, och här är ingen dag är den andra lik.

- Vi får handlägga ärenden från dag ett, under handledning, och det är jättebra. Genom att jobba med riktiga ärenden har jag snabbt lärt mig hur själva granskningen går till.
Att kombinera teknikintresse med språk är något som passar Siri perfekt.

- Jag tycker att det är jätteroligt att jobba just med språket, skriva förelägganden, rapporter och komprimera texten på bästa sätt.

Hur ser en vanlig dag ut?

- Jag är ingen morgonmänniska och kommer till jobbet vid halv nio. Vi har flextid, vilket är jätteskönt. Jag börjar med att hämta ett nytt ärende, skriver ut informationen och börjar läsa in mig.

- Det gäller att förstå vilket problem uppfinnaren försöker lösa, och hur. I min granskning tar jag reda på vad som gjorts tidigare, jag klassar ärendet och går igenom databaser världen över. Det är lite av ett detektivjobb, berättar Siri.

Balans i livet

Att trivas på jobbet, ha bra kollegor och ett privatliv är ett måste för både Siri och Jimmie.

- Att balansen i livet fungerar är jätteviktigt. Jag har två barn och kan planera mitt jobb så att jag kan hämta eller lämna på förskolan. Det finns också alltid tid över till andra aktiviteter, berättar Jimmie.

Siri håller med.
- Det är inga problem att hinna med livet utanför jobbet. När jag kommer hem har jag fortfarande energi kvar att träffa vänner, läsa, rida eller träna.

Karriär inom PRV

Det finns många möjligheter att göra karriär inom PRV. En patentingenjör kan arbeta som granskare, patentexpert, granskningsexpert, chef eller välja att jobba i internationella sammanhang med stöd till andra länder eller harmonisering av lagar.

Sverige är ett immaterialrättsligt föregångsland och Siri är just nu med i en stödgrupp för PRV:s arbete med WIPO och SIDA, med syfte att hjälpa utvecklingsländer att utveckla sina immaterialrättssystem.

Kostnadsfri patentingenjörsutbildning

Alla nyanställda ingenjörer går en 18 månader lång patentingenjörsutbildning. Här varvas praktik och teori, och ingenjörerna får under handledning börja handlägga ärenden från dag ett. Förutom svenska och engelska behöver ingenjörerna även kunna viss franska och tyska. Därför ingår även språkundervisning i utbildningen.

Stärker Sveriges konkurrenskraft

Immateriella rättigheter som patent, varumärken och design är grunden för ett starkt näringsliv. PRV:s uppgift är att öka kunskapen om, och förståelsen för, värdet av immateriella tillgångar.

Genom att skapa förutsättningar för innovation och tillväxt hos enskilda företag, stötta forskning på universitet och högskolor och lyfta värdet av immaterialrätt som strategiskt hjälpmedel bidrar PRV till att göra Sverige mer framgångsrikt. Patentingenjörernas arbete är avgörande för att lyckas.

Patentingenjör - ett doldisyrke på frammarsch (extern webbplats)