Elisabeth Linderoth – Shoppinetten

Åttiofyraåriga Elisabeth Linderoth saknade ett praktiskt shoppingfordon och uppfann därför ett på egen hand.

Det var när hon såg barn på kickboards som hon tänkte: "En sådan vill jag ha, tänk hur mycket fortare jag kunde ta mig fram". Dessutom behövde hon hitta ett sätt att transportera sina varor för att slippa bära tungt. Elisabeth hann klura på sin shopping- och sparkcykel under några år innan den första prototypen blev klar. Hon hade ingen tidigare erfarenhet av att uppfinna eller arbeta med konstruktioner. Tidigare i livet hade hon varit hemmafru och sin mans sekreterare.

Via Innovation Stockholm fick hon ett visst ekonomiskt bidrag och kontakt med en konstruktör som hjälpt till med de tekniska finesserna. Shoppinetten skulle vara hopfällbar och ha både handbroms och parkeringsbroms. Den skulle vara snabb och stabil, men inte för tung – bara fem kilo - och inte för dyr att tillverka. Alla skulle ha råd at köpa den. Elisabeth Linderoth har nu både svenskt och europeiskt patent på sin Shoppinett och ägnar sig åt att finslipa detaljerna. Den ska bland annat bli lättare att dra över trottoarkanter och bli så stabil att den klarar snömodd. Elisabeth har en förhoppning om att så snart som möjligt hitta en partner för att få Shoppinetten producerad.

Elisabeth har varumärkesskyddat namnet Shoppinett. Och på Uppfinningsmässan, som är en del av den årliga Parismässan, fick hon medalj för sin insats för gångtrafikanter.

Registrerade skydd

Patentnummer SE 1608546T3 från år 2004:

Markfordon av typen sparkcykel eller liknande

Registrerat gemenskapsvarumärke: 004665188, 010394112

Uppdaterad 2023-01-24