Teknik | Varumärke | Patent | Design

Flatfrog tillverkar världens bästa pekskärm – i storformat

För snart tio år sedan började Flatfrog utveckla interaktiva pekskärmar. I dag är företaget etablerat på världsmarknaden. – 100 procent av vårt företags värde är immateriellt, säger grundaren Ola Wassvik som har flera immateriella tillgångar registrerade hos PRV.

Redan 2007 kom idén om att förenkla interaktionen mellan användare och skärm. Det fanns redan interaktiva whiteboardtavlor på marknaden, men FlatFrog ville framställa något som var helt på konsumentens villkor.
– Vi vill minimera motståndet att interagera med datorn, som i dag ofta görs med tangentbord eller mus, och göra det enkelt för konsumenten att få datorn att göra precis det han eller hon vill. Det ska kännas så naturligt att kommunicera att man inte tänker på att det är ett interface mellan dig och datorn – mina små barn tycker det känns märkligt att man inte kan trycka på tv-skärmen hemma i dag.

Immaterialrätt inger förtroende

Att ta fram en sådan här idé tar dock tid – och kräver pengar. Hemligheten bakom att få investerarnas förtroende menar Ola är det immaterialrättsliga skyddet. Av de cirka 700 miljoner kronor som investerats i företaget ligger runt en av dem på laboratoriet, resten på det immateriella.
– 100 procent av vårt företags värde är immateriellt, vårt labb är i princip det enda fysiska vi har. Det är en extremt liten del av vår verksamhet som är uppbyggd av fysiska saker, ingenting vi inte hade kunnat återskapa på ett par veckor. Hela vårt företags värde ligger på det immateriella värdet av patent, varumärken, produktdesign, avancerade algoritmer och datorprogram samt våra unika användarmodeller och innovativa funktioner.

En whiteboardtavla du använder utan penna, en platt-tv som du kan klicka och skriva på – eller helt enkelt en surfplatta i stort format. Tanken bakom det lundabaserade företaget Flatfrogs succéprodukt är enkel att förstå.
– Vi sysslar med människa-dator interface. Vi gör världens bästa pekskärmar i storformat, säger grundaren Ola Wassvik.

Ola berättar att skyddet av sina immaterialrättigheter är attraktivt – inte minst för investerare.
– Vi visste att vår företagsidé skulle kosta minst 100 miljoner kronor att utföra och till det behövde vi bra investerare som vågade satsa på oss. Den första frågan vi fick var om vår pekskärm faktiskt fungerade – den andra frågan vi fick var om vilka immaterialrättsliga skydd den hade. Skydden bidrar till att andra inte kan gå rakt in och sno idén, vilket gör att det känns tryggare att investera.

PRV: Immaterialrätt, värdet som inte går att ta på

Det går inte att ta på immateriella tillgångar. Trots det finns ofta verksamhetens största värde där och genom registreringar hos exempelvis PRV kan den som tänker nytt få ensamrätt på marknaden.
Begreppet immaterialrätt innefattar huvudområdena patent, mönsterskydd, varumärkesskydd och upphovsrätt. Det kan exempelvis röra sig om en unik design, kundregister eller ett varumärke. Gemensamt för skyddsformerna är att det som ska skyddas på något sätt måste vara nytt och annorlunda jämfört med vad som redan finns.

Några hållpunkter:

  • För att en uppfinning ska kunna få patentskydd måste den vara ny, skilja sig tydligt från känd teknik och dessutom kunna återskapas industriellt.
  • Formgivning måste vara ny och särpräglad för att kunna mönsterskyddas.
  • Ett varumärke får inte vara förväxlingsbart med någon annans redan kända varumärke eller firma. Det får heller inte vara beskrivande för de varor och tjänster man ansöker för.
  • Upphovsrätten skyddar exempelvis texter, bilder och datorprogram om de är tillräckligt originella. Databaser kan också få skydd enligt upphovsrättslagen. Är förutsättningarna uppfyllda uppstår rättigheterna utan registrering.

Utvecklar ständigt patentportföljen

Flatfrog insåg tidigt värdet i att skydda sina immateriella rättigheter och har i dag lyckats bygga en stabil patentportfölj som de ständigt utvecklar. Området är en central del av företaget.
– Vi har ett konkret utvärderings- och rankningssystem för patent och varumärken. Teamet träffas varje månad och går systematiskt igenom det nya vi upptäckt och diskuterar vad vi ska satsa på och skydda.

Det viktigaste Ola skulle dela med sig av till nystartade företag är att tänka på immaterialrätten från början.
– Det är viktigt att bygga upp en stabil mur inom vilken man kan arbeta ostört och komma ihåg att ett patent eller skydd egentligen inte tillåter dig att göra något, det hindrar bara andra från att plagiera det du arbetat fram. Jag tycker att alla It-företag har nytta av att skydda sina immateriella rättigheter – inte bara stora företag utan även små som vill kunna växa och bli stora.

Intervjun gjordes 2016.

Fem steg till ökad lönsamhet

  1. Identifiera företagets immateriella tillgångar.
  2. Prioritera bland tillgångarna – det handlar om att välja och välja bort.
  3. Utveckla både en metod för hur du ska hantera och dokumentera dina tillgångar och en strategi för hur du ska arbeta långsiktigt med dem.
  4. Gör känt för omvärlden vilka dina immateriella tillgångar är.
  5. Använd dina tillgångar och nå framgång!

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online