Energilänk med trådlös överföring till implantat
Medicin | Patent

Invivopower – med hjärtat i maggropen

Artificiella hjärtan är snart så bra att de kanske kan ersätta hjärttransplantationer. Svenska Invivopower har patenterat ett sätt att strömförsörja hjärtan och hjärtpumpar som är bekvämare för patienterna och minskar belastningen på vården.

Ungefär 300 000 personer världen över drabbas varje år av akut hjärtfel. Många får hjälp av en hjärtpump, antingen i väntan på hjärttransplantation eller som permanent lösning. I teorin skulle man kunna leva hur länge som helst med en hjärtpump. Problemet är att patienter förr eller senare drabbas av infektioner i ingångssåret för sladden som förser pumpen med ström. Ibland leder dessa infektioner till att patienten dör.

Genom ett samarbete med Sahlgrenskas Torax-klinik har Invivopower fått stöd för att ta fram en smidig och fungerande metod för att operera in energilänk som kraftigt minskar risken för infektioner.

Bengt Bern, VD Invivopower

– Jag hade arbetat med hörselimplantat några år där man använder sig av just trådlös strömförsörjning. När en idé till en effektivare energilänk dök upp, insåg jag snabbt att det skulle vara extra viktigt just till hjärtpumpar som kräver mer ström än hörselimplantat, berättar VD Bengt Bern, civilingenjör med lång erfarenhet av startups som efter ett eget hjärtfel kom på idén som blivit företaget Invivopower.

Trådlös överföring

2019 drog han igång bolaget och har med stöd av bland annat ALMI kunnat göra en nyhetsgranskning, undersöka uppfinningshöjd och patenterbarhet. Senare har företaget även fått hjälp av Sahlgrenska Science Park som är deras inkubator.

Det Invivopower patenterat är själva energilänken där ström överförs trådlöst genom huden till implantatet. De har även sökt patent på operationsverktyg som används vid installationen.

– Vi är sex personer som arbetar med Invivopower där jag är den enda heltidstjänsten. Flera i gruppen är kirurger från Sahlgrenska som hjälpt till att utveckla produkten och kirurgimetoden.

Patent ger tyngd

Affärsstrategin har varit att driva upp företaget med så små resurser som möjligt, utan att behöva ta in riskkapital för att sedan licensiera ut patenten. Idag har Invivopower fått sin första licensavtalskund och de hoppas nu att tekniken kommer att finnas på marknaden inom tre till fem år.

Som ingenjör har Bengt Bern arbetat med start-ups hela sitt liv. Det här är det femte bolaget han driver upp, flera har varit inom medicinsk teknik.

– En av mina första arbetsplatser var på ett företag vars idé var att licensiera patent på ett smartare sätt. Där fanns en entreprenör som hette Ove Larsson som jag såg mycket upp till. Han lärde mig sprängstoffet i en bra patentstrategi. Licensiering är bra eftersom du inte behöver ha en egen produktion för att tjäna pengar.

Startade med svensk ansökan

Eftersom USA och Tyskland står för 70% av världsmarknaden för hjärtpumpar valde Invivopower att inrikta sig där.

– Först började vi med en svensk patentansökan på PRV. Det är billigare och går snabbare än att skicka in en PCT-ansökan. Då får du ganska snart en kvalitetsgranskning som ger dig svar på om du ska ta det vidare. Även om patenten sedan inte har gått igenom ännu, är det fördelaktigt i en affärsförhandling att kunna säga att en ansökan rann igenom svensk granskning utan ett föreläggande, säger Bengt Bern.

De tog sedan patenten vidare till en PCT-ansökan och kunde på så sätt flytta fram kostnaderna till en senare fas i bolagets utveckling. Idag har företaget två godkända patent i Sverige, två ansökningar i USA och Tyskland står näst på tur.

Eftersom Bengt Bern har lång erfarenhet av patent brukar han låta sin konsult på Kransell och Wennborg i Göteborg skriva patentkraven, medan han själv gör den beskrivande delen i patentansökan.

Ser sig som navet

Många som startar företag är rädda att deras idé ska stjälas om de berättar om den.

– Sannolikheten att någon ska sno din idé är mycket mindre än att det inte blir något företag över huvud taget. Som innovatör ser jag mig som navet i hjulet. När du får feedback från andra samlas kunskapen hos dig. Du ska självklart inte berätta om din teknik för potentiella kunder, men var inte rädd för att förbättra din idé.

2022 hamnade de på IVAs R2B-lista.

Intervjun gjordes 2022. Illustration: David Ljungberg/Boid, foto: Åsa Königson.