Hemkomposterbara värmeljus
Foto: Carl Åhlander
Produkt | Patent | Design

Jordinnovations värmeljus - en lysande idé

Varje år säljs 300 miljoner värmeljus i Sverige. Trots det, finns ingen bra lösning för återvinning. Nu har Axel Häger uppfunnit ett komposterbart alternativ – kan han söka patent på uppfinningen?

Det fick bära eller brista. 2019 sa Axel Häger upp sig från sitt arbete på kraftvärmeverket och skrev in sig på Mittuniversitetets ekonomiprogram. Sedan dess har han parallellt satsat på sin uppfinning: ett värmeljus som går att slänga i hemkomposten.
- Det finns ingen bra lösning för återvinning idag. De flesta glömmer att lossa stålveken från aluminiumkoppen, vilket betyder att tonvis med aluminium förbränns vid stålåtervinning varje år. Jag såg en teknisk lösning på problemet och undrade varför ingen ville ta tag i problemet, berättar Axel Häger, grundare och VD för Jordinnovation.

Sedan EU 2015 beslöt att värmeljus inte är någon förpackning betalar inte tillverkarna till Förpackning och tidningsinsamlingen, vilket betyder att kostnaden förs över på konsumenterna i form av höjt pris på andra produkter.
- Ett annat problem är att det ser olika ut hur man som konsument ska återvinna i olika kommuner.

Med hjälp av Mittuniversitets innovationsstödjande verksamhet Miun Innovation och deras innovationsrådgivare med bland annat IP och hållbarhetskunskap har Axel Häger utvecklat prototyper för uppfinningen där hela ljuset bygger på förnybart biologiskt nedbrytbart material. I oktober 2020 gick han ut med ett pressmeddelande och släppte sin hemsida jordinnovation.com.
- Det kan vara känsligt att gå ut med en nyhet i ett så tidigt skede som jag har gjort, men Miun innovation hjälpte mig undersöka vad jag kan söka patent på och inte. Därför vågade jag lägga ut bilder på ljusen, vilket är ett bra sätt att undersöka intresset för uppfinningen.

Miun Innovation har hjälpt honom verifiera saker och genom det nationella acceleratorprogrammet ”Forest business accelerator” har han fått hjälp med affärsutveckling.
- Miun Innovation har och är fortfarande ett stort stöd. De har bland annat hjälpt mig analysera marknaden i Sverige och hjälpt till att finansiera de prototyper som ska testas nu. De betyder extremt mycket för att kunna utveckla ett sånt här projekt.

Porträtt Axel Häger. Foto: Emma Lundin

Axel Häger har planer på att registrera ett varumärkesnamn och logotyp för ljusprodukterna. Även ett patent och designskydd kan bli aktuellt.
- Även om jag får söka designskydd inom 12 månader från det att jag har visat produkten offentligt är det inte den slutgiltiga formen som syns på hemsidan. Den håller jag hemlig så länge.

Arbetet med nästa steg för företaget på Frösön är i full gång. Vi håller tummarna för Axel och spår en ljus framtid!

Uppdatering februari 2022: en första patentansökan är inlämnad och Axel har samlat kapital för fortsatt utveckling av produkten.

Företag: Jordinnovation.com
Uppfinning: värmeljus i hemkomposterbart material
Immateriella tillgångar: patent, varumärke och design

Intervjun gjordes ursprungligen 2020.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online