Laptopstället Mousetrapper på  ett skrivbord.
Design | Produkt | Varumärke | Patent | Design

Mousetrapper – svensk ergonomi på export

Allt startade med ett patent som fångade en datamus. Idag exporterar Mousetrapper svensk ergonomi och arbetar aktivt med att skydda sina idéer. Deras designskyddade laptopställning för hemarbete är senaste produkttillskottet.

På Mousetrapper har man en tradition av att skydda sina produkter med hjälp av patent, varumärkes- och designregistreringar. Det beror på att grundaren och ägaren Rolf Strömberg hade konkurrenter som snodde hans idé när han lanserade världens första centrerade pekdon för dator 1994. Det misstaget har han inte gjort om. Sedan dess har han tagit fler patent med koppling till sin ursprungsidé: en mekanisk lösning där en vanlig datamus kunde stängas in och styras på ett ergonomiskt sätt. Rolf döpte sin produkt till Mousetrapper.

Anders Ehnbom. VD Mousetrapper
Anders Ehnbom. VD Mousetrapper

Idag omsätter företaget med samma namn 100 miljoner, har ett trettiotal anställda och tillverkar en rad ergonomiska produkter som framför allt säljs till företag, berättar VD Anders Ehnbom.

– Vi har en rad olika produkter för ergonomiskt arbete som vi säljer framför allt i de Nordiska länderna, men även Holland, Frankrike, Storbritannien, Japan och USA. Fokus just nu är på att expandera till nya marknader.

Designregistrerat laptopställ

Den senaste produkten är en laptopställning som gör att man kan stå upp och arbeta. I december designregistrerade man lösningen.

– Våra produkter innan laptopstället har byggt på patent både av lösningarna och delar till de maskiner som krävs för att tillverka produkterna. Därför är de svåra att kopiera på ett kostnadseffektivt sätt. Laptopstället är en mer generisk produkt därför kände vi att ett designskydd var lämpligt, säger Anders Ehnbom.

Idén till stället föddes under pandemin där många behövde få till en bättre arbetssituation hemma.

– Inte alla har plats för ett höj- och sänkbart skrivbord hemma eller tycker det är snyggt. Det är också svårt att flytta runt när man är fler som delar hemmet. Standfriend som vi döpt stället till är luftigt och inspirerad av skandinavisk femtiotals-design.

Hållbar närtillverkning

Arbetet med stället påbörjades i mars 2021. Designen är gjord av Per Bergström på designbyrån Yellon. Enligt avtalet äger Mousetrapper de intellektuella rättigheterna. Tillverkningen sker i Småland.

– Vi har merparten av vår tillverkning i Sverige, vilket är otroligt ovanligt i datortillbehörsbranschen. Alla våra konkurrenter tillverkar i Asien. Våra kretskort görs i Västerås, sedan monterar vi i Järfälla.

Att de har tillverkningen i Sverige ger fördelar på hållbarhetsområdet som sträcker sig till mer än korta transporter, enligt Anders Ehnbom.

– Man kan byta reservdelar och lämna in sin gamla Mousetrapper till oss för reparation. Vi använder återvunnen plast i tillverkningen och spillplast smälts ner för att användas igen.

Designskydd 84994

Intervjun gjordes 2021. Foto: Daniel Edenvik, Helena Ehnbom

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online