Översvämningsskydd
Produkt | Varumärke | Patent | Design

NOAQ – översvämningsskydd på export

Hudiksvallsbaserade NOAQ Flood Protection exporterar svensktillverkade översvämningsskydd till Asien och Europa. Mönsterskydd och patent har hjälpt till att hålla konkurrenter borta, gett dem återförsäljare och skapat trovärdighet i mötet med kunder.

I Svensk Patentdatabas finns en guldgruva av idéer som aldrig blivit något. Inte för att de är dåliga, utan för att de inte upptäckts av fler och det saknats resurser att marknadsföra dem. Det säger Sigurd Melin, grundare av NOAQ Flood Protection AB.

Idag är Näsviken-baserade företaget utanför Hudiksvall världskänt för att ha startat en bransch. Deras översvämningsskydd har återförsäljare i 40 länder och man omsatte 30 miljoner kronor 2021.

Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist
Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist.

Nu har företaget sju anställda och ökat omsättningen varje år med 50% senaste åren. Men det tog år av kämpande utan inkomst, ett antal bolag och misslyckade försök innan någon började lyssna. 2015 fick NOAQ stöd av ALMI Invest och det började lossna. Två år senare skulle en Facebookvideo med 130 miljoner visningar ändra allt.

– Vi gjorde ett test tillsammans med Räddningstjänsten i Sundsvall för att se om det gick att styra flöden vid skyfall. Det fungerade bra och filmen från testet snappades så småningom upp av Facebook-sajten Tech Insider. Då började telefonerna ringa, säger Sigurd Melin.

Förra sommarens översvämningar i Europa gav dem nästa skjuts.

– Folk köper vår produkt efter att de haft en översvämning, men det har börjat ändras efter att nyheterna förra sommaren rapporterade från en stad i Österrike som kunde omvandla en gata till kanal med hjälp av våra produkter, berättar Ann Blanche-Sahlqvist som tillsammans med Sigurd driver företaget.

Nedlagd rälsbuss startskott

Under åren har han haft många idéer, där översvämningsskydden bara varit en bland flera. Två firmor får just nu vila lite eftersom allt fokus ligger på NOAQ. Den ena handlar om ett varningssystem för tsunamis och den andra om ett översvämningsskydd för hamnstäder.

– Egentligen började allt med att jag på åttitalet bosatte mig intill en rälsbuss-linje som skulle läggas ner. Jag engagerade mig och behövde pengar till saken. Då träffade jag en äldre man som levde på att vara uppfinnare. Det verkad toppen. Idéer är ju gratis, säger Sigurd Melin.

Sagt och gjort. Han anmälde sig till en tvådagarskurs hos Svenska Uppfinnareföreningen och fick grepp om kedjan från idé till inkomst, och hur patent vara del i den.

– Sensommaren 1993 översvämmades Ångermanälven och jag såg på tv hur man bar sandsäckar för att bygga vallar. Jag tänkte: allt detta vatten väger ju miljoner ton, kan man inte använda det istället för att släpa dit sand?

Faxade in ansökan

Första prototyperna av den vattenfyllda tubvallen sydde han av presenningar från byggvaruhuset. Efter några misslyckade försök landade han i dagens treklöverform. Två år senare var det översvämning vid Finjasjön och han och dåvarande kompanjonen ringdes in för att testa produkten. I bilen ner fick de bråttom.

– Vi ringde till patentombudet Lars Johansson och han faxade in en ansökan till PRV så att den skulle vara inlämnad innan någon fick se uppfinningen.

Där gjorde han en viktig läxa: ta hjälp av ett ombud.

– Han sa: kanske ska vi undvika att skriva att det är vatten som vi fyller tuberna med? Bara att de är fyllda. Det där blev jätteviktigt senare eftersom vi fick ett bredare skydd och kunde utveckla vår produkt till att ha en kappa som vattentrycket höll på plats. Därigenom kunde vi istället fylla tuberna med luft.

Uthyrning möjlig marknad

En meter vattennivå trycker med 500 kilos tryck per meter i sidled. Men det klarade den nya konstruktionen. Sedan dess har de utvecklat det system som NOAQ säljer mest av idag - boxvallen. Den är gjort i plast och bygger på samma princip som bokstöd – böckerna, eller vattnet i det här fallet, håller översvämningsskyddet på plats.

En kilometer vall ryms i en container och finns i två höjder.

– Vi exporterar idag 95% till utlandet. Tillverkningen av vår första lägre modell sker i Sverige och vår nya högre modell i Danmark. I framtiden kan vi se en uthyrningsmarknad för produkterna.

Nya detaljer har uppfunnits till systemet under åren och när de inte har varit patenterbara har man istället registrerat designskydd. Deras registrerade varumärke NOAQ blir också allt viktigare med tiden.

– Patent ger en sorts acceptans, det är ett bevis på att en idé är ny och att man tror på den tillräckligt mycket för att investera tid och pengar i en ansökan.

Kopierade utomlands

Men även om företaget haft nytta av sina patent, har de också haft svårt att skydda sin verksamhet från kopiering. Kinesiska konkurrenter har registrerat Noak med k, skrivit att de har huvudkontor i Näsviken och snott design rakt av.

– De har också sökt och fått en slags ’patent light’ som finns i Kina, med vilket de hotar våra kinesiska återförsäljares kunder. Det är tråkigt. Vi vill inte spendera en massa kraft och pengar på att driva en process mot det kinesiska patentverket för att de ska dra tillbaka patentet. Vi har inte mycket att vinna på det tyvärr.

Med klimatkrisen kommer behovet av NOAQ s produkter bara växa, men det är inte det som ligger bakom tillväxten.

– Behovet är stort redan idag, även utan mer uppvärmning. Vi ser i framtiden hur våra produkter kan användas av FN vid krisinsatser och vara en produkt för uthyrningsbranschen. Om företaget klarar av att växa i lagom takt räknar vi med att kunna vara marknadsledande i den bransch som vi var med att starta.

Intervjun gjordes 2022. 

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online