Racinmotorcykel med förare bakom hjälm kommer körande i full fart i en kurva på en racingbana. Man ser cykeln och föraren framifrån.
Fordon | Produkt | Patent

Öhlins – världsmästare med hjälp av patent

Öhlins stötdämpare har suttit på flera världsmästarcyklar inom motocross och banracing. Produktutveckling, ett hundratal patentansökningar och en medveten satsning på immateriella tillgångar har gett goda resultat.

Öhlins är ett välkänt företag för sport- och motorentusiaster. Företagets stötdämpare har suttit på flera världsmästarfordon inom allt från downhill mountainbike, via Moto GP till GTE Pro Class på 24H LeMans. Öhlins är sprunget ur racingen, och de senaste åren har företaget utvecklat nya, förbättrade produkter inom sina etablerade affärsområden, och även tagit steget in på mountainbike-marknaden. Grunden till utvecklingen ligger i patenten.

- Patenten hjälper oss att skydda våra investeringar och den tid vi lägger ner på forskning och utveckling, vilket ger oss en långsiktigt hållbar affär. Patentansökningarna är strategiskt viktiga för oss eftersom ingen annan kan ta patent på redan känd teknik, berättar Henrik Johansson, VD på Öhlins Racing.

För Öhlins är kunskapen om vilket utrymme det finns för nya uppfinningar inom ett visst område minst lika viktig som patenten och patentansökningarna.

- Vi använder information om patent som referens kring vad konkurrenter har patenterat så att vi inte lägger resurser på att utveckla redan befintlig teknologi, förklarar Henrik.

En mekaniker arbetar med en stötdämpare i hjulhuset på en vit upphissad bil.

Patent skapar intern stolthet

Patenten har flera positiva effekter för spetskompetensföretaget Öhlins. Ett exempel är teknikområdet CES (Continuously Controlled Electronic Suspension) som kombinerar det senaste inom hydraulik och elektronik och ger en högavancerad dämpning. Det är ett område som Öhlins har varit aktiva inom sedan 80-talet.

- Utöver att det är en tillgång rent ekonomiskt, så ger det också en stolthet och ett styrkebevis för våra medarbetare och vi kan attrahera kompetenta ingenjörer – så vi ser en tydlig koppling mellan employer branding och patent, berättar Henrik.

Samtidigt har strategin för vilka uppfinningar de söker patent på ändrats de senaste åren.

- Tidigare jobbade vi väldigt aktivt med patentansökningar, men idag gör vi en större utvärdering av vad tekniken är värd innan vi ansöker om patentskydd, förklarar Henrik.

Piratkopiering vanligt

Piratkopior är vanligt förekommande, och för Öhlins är det viktigt att upprätthålla, utveckla och försvara positionen som varumärket har uppnått på marknaden.

- Piratkopiering förekommer i viss utsträckning hela tiden. Vi hanterar det genom koncernens jurister, samt svepningar av marknaden som fångar upp piratkopior och agerar mot marknadsplatser som säljer dem, förklarar Henrik.

Utveckling av mjukvara ger ljus framtid

Henrik ser ljust på framtiden för Öhlins. Företaget, som ingår i en större koncern, är tänkt att vara en av tillväxtmotorerna inom koncernen. Mycket fokus ligger på utveckling av ny teknik, där mjukvaran är en allt större del.

- Vi tittar allt mer på kompletta system där mjukvaran är en väsentlig del. Mycket av detta hanteras så klart via patent, men det är också en utmaning då mycket inom mjukvara redan är patenterat eller taget i bruk. Vi tror att vi framöver kommer att se fler immaterialrättsärenden kopplade till mjukvara än hårdvara, avslutar Henrik.

Intervjun uppdaterades 2020.

Testa ditt företag

I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:

Testa ditt företag

PRV-skolan online för dig som vill veta mer

Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten

Till PRV-skolan online